VELIKI KAŠALJ I DALJE NE JENJAVA, DECA PRVA NA UDARU EPIDEMIJE! SZO i UNICEF upozoravaju: Da bi se deca zaštitila, NEOPHODNA je vakcinacija!

Autor:

Vesti

02.02.2024

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saopštenju se naglašava da su vakcine protiv velikog kašlja veoma efikasne i da je svaka doza od izuzetne važnosti.

VELIKI KAŠALJ I DALJE NE JENJAVA, DECA PRVA NA UDARU EPIDEMIJE! SZO i UNICEF upozoravaju: Da bi se deca zaštitila, NEOPHODNA je vakcinacija!

Foto: Tanjug/AP

Lekari su kod dece primetili neobičan simptom omikrona, apeluju na vakcinaciju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF uputili su apel za hitnu vakcinaciju dece protiv velikog kašlja, nakon što je Institut za javno zdravlje Srbije prijavio četiri smrtna slučaja od ove bolesti kod male dece u zemlji.

Veliki kašalj je zarazna bolest koja može imati ozbiljne posledice, posebno kod nevakcinisane dece mlađe od godinu dana. U saopštenju se ističe da je ova bolest, i pored dostupne vakcine još uvek prisutna i da je ključno da se sprovode programi redovne imunizacije, prenosi Informer.

Težak oblik velikog kašlja može biti fatalan kod nevakcinisane dece

Prema zvaničnim podacima zdravstvenih vlasti, u periodu od 1. januara 2023. do 28. januara iste godine, prijavljeno je ukupno 1.595 potvrđenih slučajeva velikog kašlja u Srbiji. Posebno zabrinjavajuće je što je četvoro male dece preminulo od ove bolesti, a nisu mogla biti potpuno vakcinisana zbog svoje mladosti. U proseku, svaka dvadeseta nevakcinisana beba koja se zarazi razvije teške komplikacije koje mogu dovesti i do smrti. Stoga je vakcinacija ključna za zaštitu najosetljivije populacije.

Vakcinacija je efikasan način za sprečavanje širenja velikog kašlja

Prema preporukama SZO i UNICEF-a, važno je da sve bebe prime primarnu seriju kombinovane vakcine protiv velikog kašlja do navršenih 6 meseci života, kako bi bile zaštićene u periodu kada su najranjivije. Takođe, revakcinacija protiv velikog kašlja u drugoj godini života i pre polaska u školu važna je za jačanje imuniteta i sprečavanje širenja bolesti u zajednici.

Vakcine spasavaju živote

U saopštenju se naglašava da su vakcine protiv velikog kašlja veoma efikasne i da je svaka doza od izuzetne važnosti. SZO i UNICEF će podržati javnozdravstvene ustanove u Srbiji da nastave sa jačanjem kapaciteta za nadzor i da dopru do svakog deteta sa vakcinama primljenim na vreme koje spasavaju živote. Apeluje se na roditelje da ne odlagaju vakcinaciju svoje dece, jer vakcine predstavljaju ključni korak u zaštiti njihovog zdravlja.

(Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading