DOKTOR O TRI VELIKA PROBLEMA VEZANA ZA VELIKI KAŠALJ! Evo zbog čega dolazi do komplikacija i smrti dece!

Autor:

Vesti

01.02.2024

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Delić ističe da veliki kašalj može dovesti do različitih komplikacija, uključujući bakterijske pneumonije, upalu uha, kile na trbuhu, krvarenje i otok mozga, kao i neurološke manifestacije.

DOKTOR O TRI VELIKA PROBLEMA VEZANA ZA VELIKI KAŠALJ! Evo zbog čega dolazi do komplikacija i smrti dece!

Foto: Shutterstock

U Institutu za majku i dete u Beogradu, četiri bebe su preminule od velikog kašlja, dok je jedno dete i dalje na respiratoru i veoma ugroženo.

Polovina obolele dece od ove bolesti je hospitalizovana, a situacija je alarmantna. Vakcina se ističe kao jedini način da se bolest spreči, ali postoji nekoliko ključnih problema koje izaziva veliki kašalj kod dece.

 

Tri ključna problema kod velikog kašlja
 

Infektolog profesor dr Dragan Delić ističe da postoji tri ključna problema koje izaziva veliki kašalj kod dece. On naglašava da je imunitet kod velikog kašlja ne prenosi sa majke na dete, što znači da se dete ne rađa zaštićeno. Zato vakcinacija počinje već u drugom mesecu života. Osim toga, kod beba bolest može da se pojavi sa blagim simptomima, a zatim iznenada da dođe do ozbiljnih komplikacija, uključujući i smrtni ishod.



Dr Delić ističe da veliki kašalj može dovesti do različitih komplikacija, uključujući bakterijske pneumonije, upalu uha, kile na trbuhu, krvarenje i otok mozga, kao i neurološke manifestacije. On ističe da je tok ove bolesti nepredvidiv i da može imati fatalni ishod.
Republika

Foto: ATAImages, Profimedia/Pasieka Sciencephoto Profime

Dragan Delić

 

- Smrtni ishod je moguć kao kod svih infektivnih bolesti. Sve one dovode do pada imuniteta, što može dovesti do superinfekcije. Kod velikog kašlja razvijaju se bakterijske pneumonije, dolazi do upale uha, a zbog naprezanja može doći do razvoja kile na trbuhu. Takođe, dokazano je da može izazvati i krvarenje na mozgu kod dece, kao i otok mozga. Moguće su i neurološke manifestacije, tako da to nije samo bolest respiratornih puteva, već mnogo više od toga - kaže dr Delić za Blic.

Vakcina je jedina zaštita i ako vakcinu primi dete, zaštićeni su i odrasli, navodi dr Delić i ističe da je veoma važno vraćanje poverenje u zdravstveni sistem.

Epidemija velikog kašlja proglašena je i u nekim zemljama severne Evrope poput Švedske i Danske, gde je vakcinisano 100 odsto stanovništva. Kako kaže dr Delić, u pitanju je mutacija pertusisa.

- Ono što stoji je da svi mikroorganizmi tokom vremena mogu da se menjaju. To su mutacije koje koriste da izbegnu imunološki odgovor domaćina. Oni koji prave vakcine prate šta se dešava i na osnovu toga se menjaju - kaže dr Delić i ističe da i stara vakcina apsolutno štiti imunitet.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading