NEOBIČNA POJAVA NA NEBU IZNAD ZLATIBORA: Mnogi nisu sigurni šta su snimili - POGLEDAJTE! (FOTO)

Autor: D.B.

Vesti

10.01.2024

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Halo efekat je optička pojava u Zemljinoj atmosferi, koja se javlja kada se Sunce ili Mesec naziru kroz tanak sloj oblaka s kristalima leda.

NEOBIČNA POJAVA NA NEBU IZNAD ZLATIBORA: Mnogi nisu sigurni šta su snimili - POGLEDAJTE! (FOTO)

Foto: RINA

Jutros, na društvenoj mreži X, mnogi korisnici su podelili fascinantne fotografije sa Zlatibora na kojima se čini kao da je Sunce promenilo oblik i dobilo oreol duginih boja. Ova neobična pojava je zapalila maštu ljudi, pa su mnogi bili zbunjeni i nisu bili sigurni šta su zapravo snimili. Međutim, ispostavilo se da je reč o retkoj optičkoj pojavi poznatoj kao "Halo efekat".

Šta je zapravo Halo efekat?
Halo efekat je optička pojava u Zemljinoj atmosferi, koja se javlja kada se Sunce ili Mesec naziru kroz tanak sloj oblaka s kristalima leda. Ovaj fenomen može izazvati različite svetlosne pojave u obliku prstenova, lukova, svetlosnih površina, stubova i tačaka. Najpoznatiji oblik Halo efekta je krug oko Sunca ili Meseca prečnika 22°, poznat kao 22° halo ili mali halo, koji može imati unutrašnju crvenkastu i spoljašnju plavkastu boju. Postoji i ređi oblik Halo efekta - halo veličine 46°, poznat kao 46° halo ili veliki halo.

 



Kako nastaje Halo efekat?

Halo efekat nastaje kada se između Sunca i oka posmatrača nalazi tanak sloj oblaka, poput cirusa ili cirostratusa, koji sadrže ledeni kristal. Ovi kristali lomače svetlost i stvaraju spektakularne vizuelne efekte. Pojava Halo efekta najbolje se vidi kada gustina oblaka nije prevelika da bi potpuno sakrila Sunce.

Ova prirodna pojava često izaziva oduševljenje i čuđenje kod posmatrača, jer stvara jedinstvene i nezaboravne prizore na nebu. Fotografije Sunca sa oreolom duginih boja sa Zlatibora su brzo postale viralne, privlačeći pažnju ljubitelja prirodnih fenomena širom društvenih mreža.

Halo efekat je jedan od primera kako nam priroda može pružiti predivne i neobične prizore, podsećajući nas na čuda koja se mogu desiti čak i u našoj svakodnevici.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading