DEVEDESET ODSTO SRBA GREŠI U OVOME! Da li se na Badnji dan jede riba, ili se posti na vodi? Sveštenik otkrio pravilo i otklonio nedoumice

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je među narodom rasprostranjeno mišljenje da je konzumacija ribe dozvoljena, tipik jasno propisuje da se na ovaj dan izbegava riblja ishrana.

DEVEDESET ODSTO SRBA GREŠI U OVOME! Da li se na Badnji dan jede riba, ili se posti na vodi? Sveštenik otkrio pravilo i otklonio nedoumice

Foto: shutterstock

Badnji dan, koji se proslavlja 6. januara, predstavlja značajan dan u pravoslavnoj tradiciji. Ovaj dan pada uoči Božića i označava kraj Božićnog posta, perioda uzdržavanja i duhovne pripreme vernika za praznik Hristovog rođenja.

Post na ulju i nedoumice oko ishrane

Otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, dao je odgovor na pitanje portala Kurir da li je dozvoljeno jesti ribu na Badnji dan. On je istakao da je Badnji dan uvek postan dan i da se posti na ulju. Iako je među narodom rasprostranjeno mišljenje da je konzumacija ribe dozvoljena, tipik jasno propisuje da se na ovaj dan izbegava riblja ishrana. Takođe je istakao da je dozvoljeno konzumirati pasulj i druga kuvana jela na ulju, ali da je riba izuzetak.

Pravila posta u zavisnosti od dana u nedelji

Ukoliko bi Badnji dan pao u sredu ili petak, dani koji se u Božićnom postu inače poste na vodi, otac Radoslav je istakao da postoje određeni izuzeci i da je tipik tu da pruži smernice. Takođe je naglasio da je jedina subota u godini koja se poste na vodi Velika subota, dan pred Vaskrs, dok se u dane kada se služi liturgija (subota, nedelja i praznici obeleženi crvenim slovom) posti na ulju.

Badnji dan je dakle prilika da vernici još jednom pokažu svoju posvećenost i duhovnu pripremljenost za predstojeći praznik Božića. Ovaj dan, iako sa određenim pravilima posta, pruža priliku za okupljanje porodice, molitvu i zajedničku proslavu uoči jednog od najznačajnijih pravoslavnih praznika.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading