U VELIKOJ PLANI ODRŽAN TREĆI PO REDU "FILIĆ-FILMIĆ"! Bogat poetsko muzički program - sećanje na Stefana će zauvek ostati u srcima građana!

Autor:

Vesti

20.10.2023

18:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkog razvoja.

U VELIKOJ PLANI ODRŽAN TREĆI PO REDU "FILIĆ-FILMIĆ"! Bogat poetsko muzički program - sećanje na Stefana će zauvek ostati u srcima građana!

Foto: Republika

U nedelju,15. oktobra je u Velikoj Plani održan treći po redu, Memorijalni Republički festival FILIĆ-FILMIĆ,u znak sećanja na lik i delo jednog divnog mladića Stefana Filića čiji su snovi prekinuti 02. februara 2020 godine, od strane pijanih i obesnih mladića.

Podstaknuti tom tragedijom velikih razmera, njegova škola EUŠ " Vuk Karadžić", pokrenula je 2021. godine taj projekat,kako bi na ovako dostojanstven i kreativan način podstakli talentovanu i dobru decu da se ostvare u onome što vole i čuvaju prave životne vrednosti, a samim tim i odaju počast Stefanovom kratkom,ali ispunjenom životu.

Mesecima angažovani oko ovog festivala,saradnici na ovom projektu su ove godine duboko  razmišljali o ličnosti i  tragici sudbine ovog nedužno stradalog mladića koji je  nepunih 19 godina živeo među nama,učeći prve korake,prve reči,prva slova,arhivirajući po radnim sveskama prve petice,doživljavajući prvi susret sa kamerom,i tražili pravi način kako bi publici što bolje opisali kakav je Stefan bio i da je negde najtačniji smisao ovog festivala ,da mladim ljudima ove zemlje,spomen i sećanje na Stefana Filića postane podsticaj  da stvaraju i da se ostvaruju u onome u čemu su najbolji.

Foto: printscreen

 

Uz poetsko muzički program,smenjivanjem slajdova i video zapisa o njegovom životu,izvođenjem pesama koje su upravo njemu posvećene,uspeli su u tome,a da  tuga i posle ovoliko vremena ne jenjava, uverili smo se pred mnogobrojnom publikom i gostima,dobitnicima nagrada,koji su sve vreme plakali.


"Sve što tkaš,vezuj za nebo", jednu od najlepših pravoslavnih misli vladike Nikolaja,utkali su u temu Trećeg memorijalnog festivala "FILIĆ- FILMIĆ","Život je san" koji je okupio mlade stvaraoce sa severa,juga i srca Srbije.Ti mladi ljudi su stvarali tokom leta,neki početkom jeseni,a neki su upravo u znak sećanja na Stefana,napravili svoje početničke korake u polju umetnosti koju je on obožavao. 

Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkog razvoja,i mi sada zajedno sa KC " MASUKA" ,Opštinom Velika Plana i mnogobrojnom podrškom,pokušavamo da ga podignemo na jedan viši nivo,a decu motivišemo jako kvalitetnim nagradama u vidu  dronova,foto aparata,lap topova i video kamera koje nam je ove godine obezbedila opština.a plakete zahvalnice porodica. Zaista je stigao veći broj kvalitetnih ostvarenja u odnosu na predhodne godine,a to nam daje nadu da ova priča ide u pravom smeru,da se što više mladih priključuje, i da  treba da nastavimo da motivišemo decu,što nam je i primarni  cilj.

Da je žiri imao velike muke u odabiru,govori i činjenica da  treće mesto u starijoj kategoriji dele dve škole,Gimnazija Čačak sa filmom " Planina",autora Mihaila Vukićevića,a pod mentorstvom Aleksandre Mišić  i EUŠ" Vuk Karadžić" Velika Plana,sa filmom " Život je san" ,autora Mihajla Milenkovića i mentorke Aleksandre Ilić ,koje su nagrađene lap topovima,drugo mesto je pripalo sjajnim devojkama iz Centra za vizuelne komunikacije" Kvadrat"za film" Poslednja stanica" autorke Petre Lukić Jović,pod mentorstvom Svetlane i Zorana Popovića iz Beograda.One su ponele foto aparat marke" Canon",a prvo mesto je pripalo sjajnoj ekipi iz Smedereva za film " Život je san" ,autora Lazara Jovanovića pod mentorstvom Vesne Milićević,koji su odavde poneli jako kvalitetan dron.

U uzrastu osnovnih škola,najboljim je proglašen film" Mi smo deca neba" ,grupe autora iz OŠ " Radica Ranković" iz Lozovika,pod sjajnim mentorstvom Dragane Živković Skokić,kojima je kao nagrada pripao takođe dron,drugo mesto i foto aparat otišao je na Kosovo i Metohiju,tačnije u OŠ" Vuk Karadžić" iz Šilova za film ,Život je san" autorke Anastasije Gavrilović i mentora Nikole Mitića,a treća nagrada,lap top, odlazi u Negotin,u OŠ" Branko Radičević" za film " Drug"autora Trifuna Đorđevića i mentorke Bojane Đorđević.

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Da je bilo još dosta filmova koji zavređuju pažnju,govori i činjenica da je dodeljena nagrada i za najbolju produkciju festivala,koja je otišla u Srednju školu Brus,jednoj grupi talentovanih mladića pod mentorstvom Mladena Toševa,koji su pored prošlogodišnjeg drona,sada upotpunili svoju kolekciju jednim foto aparatom,i SPECIJALNA NAGRADA ZA NAJMLAĐEG UČESNIKA, mobilni telefon, na šta nas je motivisao Petar Dimitrijević iz vojvođanskog Lovćenac,dečak koji je dobar deo svojih 12. godina proveo u Sigurnoj kući ,a čiji je film arsenal optimizma i vere u budućnost.

Kako je negde već postala tradicija,nije izostao ni GRAND PRIX publike gde su se tri ostvarenja takmičila za,čini mi se,jako vrednu nagradu,kameru. Od strane stručnog žirija Živomira Mihajlovića,našeg poznatog dokumentariste i direktora" Šumadija film",Slađane Kazaković,istoričarke umetnosti i mene kao predstavnika porodice,nominovana su tri filma,iz srednje škole " Branislav Nušić" iz Soko Banje,TŠ ",Nikola Tesla" i EUŠ " " Vuk Karadžić" iz Velike Plane gde je nagradu ponelo ovo treće ostvarenje,autorke Anđele Kojadinović i njene mentorke Sanje Stojilović.

Porodica Stefana Filića čestita svim dobitnicima,zahvaljuje svim učesnicama festivala,svim ljudima koji su pomogli da se on  realizuje, Opštini Velika Plana na izdvojenim sredstvima za nagrade,i poziva sve mlade ljude da zajedničkim naporima kažemo NE NASILJU ,a kako ćemo bolje nego na ovakav način,nagrađujući rad i trud talentovane i dobre dece.

Pored ove borbe, porodica isčekuje odluku Apelacionog suda,gde se nada najboljem ishodu u ostvarivanju pravde za svog nedužno stradalog sina i da konačno odahne od teških i iscrpljujućih suđenja i posveti se mlađem sinu i njegovom sazrevanju.

BONUS VIDEO 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading