DANAS SE MOLE I KLANJAJU ONI SA PROBLEMIMA, A BOLESNI DOBIJAJU PRILIKU DA OZDRAVE: Vernici obeležavaju velikog sveca - ispoštujte OVAJ OBIČAJ da biste cele godine bili ZDRAVI

Autor:

Vesti

20.08.2023

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog prepodomučenika Dometija.

DANAS SE MOLE I KLANJAJU ONI SA PROBLEMIMA, A BOLESNI DOBIJAJU PRILIKU DA OZDRAVE: Vernici obeležavaju velikog sveca - ispoštujte OVAJ OBIČAJ da biste cele godine bili ZDRAVI

Foto: ST/V. LUKIĆ

Sveti prepodomučenik Dometije rođen je u Persiji kao neznabožac, a kao mladić upoznao se sa verom Hristovom i odlučio da mu se prikloni i krsti se.

Ostavio je svetovno bogatstvo koje je stekao tokom života radeći i odluči da se zamonaši u jednom manastiru kod grada Nisivije.

Dane je provodio u radu i molitvi, ali se u jednom trenutku odluči da se priključi arhimandritu Nurvelu, starcu za kog se pričalo da je 60 godina proveo u postu i tihovanju.

Starac Nurvel ga zađakoni, pa kada ga htede prinuditi i u čin sveštenika, Dometije odbeže u neku pustinjsku goru i nastani se u jednoj pešteri.

Dane je provodio sam u molitvi i strogom postu, kako telesnom tako i duhovnom i predanje kaže da je dostigao takvo duhovno savršenstvo da je isceljivao uboge i bolesne.

Kada dođe u te predele Julijan Odstupnik, čuo je za čuda koja Domentije čini. Poslao je svoju vojsku da ga zarobi i baci u tamnicu, kako ne bi mogao da širi veru u Hrista.

Starac Domentije i njegova dva učenika tako biva uhvaćen i bačen u tamnicu, gde su ih vojnici mučili najstrašnijim mukama, kako bi se odrekli vere u Hrista.

Kako nisu uspevali da ih slome, Julijan naredi da se Domentijan i njegovi učenici živi zazidaju u pećinu.

Tako skonča prepodobni mučenik Domentije 363. godine.

Prema narodnom verovanju, danas ujutru valja otići u crkvu, upaliti sveću i pomoliti se ovom mučeniku za zdravlje bližnjih. Veruje se da će prepodobni starac Domentije pomoći svakome ko mu se čista srca, molitvom obrati i sačuvati od bolesti one za čije se zdravlje molite.

Na današnji dan, po verovanju, bolesni ljudi dobijaju priliku za isceljenjem koje im nudi Dometije. On je stradao zbog toga što je išao po svetojzemlji i isceljivao bolesne, to se pročulo jer se vesti o čudima brzo šire. Zbog tih vesti je i stradao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading