VAŽNO JE KOJE SEDIŠTE BIRATE: Nana, masline i drugi načini da umanjite mučninu tokom putovanja

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

09.05.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom planiranja letovanja, mnogi se suočavaju s neprijatnom pojavom mučnine tokom vošnja, koja može značajno da umanji uživanje u putovanju.

VAŽNO JE KOJE SEDIŠTE BIRATE: Nana, masline i drugi načini da umanjite mučninu tokom putovanja

Foto: Shutterstock

Mučnina, vrtoglavica i nagon za povraćanjem često se javljaju kod putnika, bez obzira na vrstu prevoza. Međutim, postoje načini da se ovi simptomi ublaže ili čak spreče.

Priprema pre putovanja

Pre nego što krenete na put, važno je obratiti pažnju na ishranu. Preporučuje se konzumiranje lagane hrane poput žitarica i voća, dok je važno izbegavati alkohol i začinjena jela. Takođe, unos vode ili limunade može pomoći u izbegavanju dehidratacije usled znojenja. Za umirenje eventualnih grčeva i bolova u želucu, preporučuje se ispijanje čaja od kamilice.

Specifičnosti prevoza

Putnici avionom trebalo bi da znaju da se "najmirnija" sedišta nalaze u sredini aviona, gde se turbulencije najmanje osećaju. U autobusu je preporučljivo izbegavati sedenje na sedištu suprotnom od pravca kretanja, dok je za putovanje automobilom najbolje izabrati suvozačevo mesto.

Foto: shutterstock

Đumbir može da bude veoma koristan

Prirodni lekovi protiv mučnine

Pored uobičajenih saveta, postoji nekoliko prirodnih lekova koji mogu pomoći u ublažavanju mučnine. Na primer, konzumiranje dve-tri masline neposredno pre polaska može umanjiti proizvodnju pljuvačke i ublažiti mučninu, zahvaljujući prisustvu tanina u maslinama.

Odraslima može pomoći i kašičica svežeg đumbira razmućena u vodi, dok se deci preporučuje konzumiranje đumbira samo ako su starija od tri godine.

Dodatne preventivne mere

Uzimanje tableta protiv mučnine pre putovanja takođe može biti efikasno, mada je važno popiti ih sat ili najkasnije pola sata pre polaska. Takođe, eterično ulje mente ili miris papirnih maramica s nanom mogu pružiti olakšanje prilikom disanja i umanjiti osećaj mučnine.

Kombinacija ovih saveta može značajno da ublaži ili spreči mučninu prilikom putovanja, omogućavajući putnicima da uživaju u svojim destinacijama bez neprijatnih simptoma putne bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading