PORAST SLUČAJEVA MENINGITISA NA KOSMETU UNEO PANIKU MEĐU GRAĐANIMA: Vlasti upozorile na konzumiranje vode za piće, ali i na JOŠ nešto!

Autor:

Vesti

16.08.2023

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zatraženo je i od nadležnih da vode računa o vodi za piće, njenom hlorisanju, kao i o vodi u bazenima!

PORAST SLUČAJEVA MENINGITISA NA KOSMETU UNEO PANIKU MEĐU GRAĐANIMA: Vlasti upozorile na konzumiranje vode za piće, ali i na JOŠ nešto!

Foto: Shutterstocck

Žena je provela dane u bolničkom krevetu

Zbog sve većeg broja slučajeva meningitisa, zdravstvene vlasti u Prištini pozvale su danas građane KiM na oprez.

Takođe, zatraženo je i od nadležnih da vode računa o vodi za piće, njenom hlorisanju, kao i o vodi u bazenima, prenosi Ekonomija onlajn, piše Tanjug.

Foto: pixabay.com

Vlasti upozorile na hlorisanu vodu u bazenima

Kako je navedeno neki od simptoma bolesti su slični onima kod normalnog gripa, ali se pogoršavaju za vrlo kratko vreme, a simptomi uključuju mučninu, vrtoglavicu, visoku telesnu temperaturu, bolove u mišićima, osetljivost na svetlost, glavobolju, konfuziju, hladne udove, osip na koži.

Kako se dijagnostikuje meningitis?

Lekari dijagnostikuju meningitis tako što uzimaju anamnezu, vrše fizički pregled i daju dijagnostičke testove. Vaš lekar može tražiti znake infekcije oko glave, ušiju, grla i kože duž kičme, prenosi epoteka.rs.

Testovi koji se koriste za dijagnozu meningitisa su:

Testovi krvi

Analiza krvne slike pomaže prilikom otkrivanja bakterija.

Foto: Unsplash/Yunus Tuğ

Vađenje krvi

Kompjuterizovana tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MRI) glave

Mogu otkriti otok ili upalu, a rendgenski snimci ili CT skeniranje grudnog koša ili sinusa takođe mogu pokazati znake infekcije.

Lumbalna punkcija

Lumbalna punkcija se radi da bi se prikupila cerebrospinalna tečnost (CSF) i definitivno dijagnostikovao meningitis. Ako imate meningitis, CSF često pokazuje nizak nivo šećera (glukoze), kao i povećan broj belih krvnih zrnaca (leukocita) i povećan protein.

Analiza likvora

 Analiza likvora se može uraditi da bi se utvrdilo koje bakterije su izazvale meningitis. U slučajevima virusnog meningitisa, vaš lekar može zatražiti test zasnovan na DNK poznat kao amplifikacija lančane reakcije polimerazom (PCR) ili test za proveru antitela protiv određenih virusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading