UPOZORENJE ZA SVE KOJI PUTUJU U GRČKU! Otrovne ribice preplavile ovu regiju! Ukoliko vas ubodu, odmah kod lekara!

Autor:

Vesti

11.07.2023

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grci ovu ribu zovu „drakena“, na engleskom ćete je naći pod imenom „weeverfish“, a poznata je i kao morski pauk.

UPOZORENJE ZA SVE KOJI PUTUJU U GRČKU! Otrovne ribice preplavile ovu regiju! Ukoliko vas ubodu, odmah kod lekara!

Foto: pixabay.com, printscreen

Veliko interesovanje u srpskoj javnost o takozvanoj ribi zmaj pojavilo se od kada je jedna majka nedavno otkrila da je njena ćerkica nagazila na nju tokom letovanja u Grčkoj. 

Grci ovu ribu zovu „drakena“, na engleskom ćete je naći pod imenom „weeverfish“, a poznata je i kao morski pauk. Navodno su ove ribe preplavile Olimpsku regiju, a ima ih i u drugim krajevima, i to u plićaku. Na Jadranu je zovu – Dragana. 

- Ona ne ujeda već bode! Odmah iza glave ima leđno peraje sa 4 izražene bodlje (od kojih je najopasnija druga po redu), koje automatski raširi čim oseti opasnost. Dalje, odmah u produžetku škržnog oklopa, ima po jednu bodlju sa obe strane. Da nevolja bude veća, što je primerak ribe manji, otrov je jači! - napisao je jedan čovak na FB grupi Grčka info. 

Republika

Foto: printscreen

Riba zmaj

 

U pitanju je riba veličine do 10 cm i obično obitava u pesku i mulju polusakrivena. Ima boju peska pa je nije lako primetiti. Na leđima ima crne bodlje koje pokreće ukoliko je nagazite i preko kojih ispušta otrov u vaše telo. 

Ono što je karakteristično za ubod ove ribe jeste veoma jaka bol koji se razvija u svoj svojoj jačini do pola sata nakon uboda. Bol je toliko jaka da je jedva podnošljiva. Simptomi trovanja najčešće su samo lokalni, no ponekad se javljaju i opšti simptomi u vidu pojačanog znojenja, slabosti, vrtoglavice, mučnine i povraćanja. 

Prilikom uboda najvažnije je da ostanete pribrani i da zatražite lekarsku pomoć kako biste eventualno primili injekciju protiv alergije ili antibiotik ako lekar proceni da je potrebno. Ne treba uvijati i zatvarati ubodno mesto. Ono što možete uraditi kao prvu pomoć za ublažavanje boli pre posete lekaru jeste da mesto uboda potopite u toplu vodu (sat i po ili duže), onoliko toplu koliko možete izdržati a da ne dođe do opekotina. Visoke temperature oslabljuju dejstvo otrova, piše na sajtu Nikana.gr. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading