BESPLATNA PRAVNA POMOĆ U OPŠTINI UB: Razvodite se, a nemate para za advokata, pomoć i oko naplate alimentacije za decu

Autor:

Vesti

29.06.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U opštini Ub postoji besplatna pravna pomoć za ljude koji imaju pravni problem (razvod, ne mogu da naplate alimentacije za decu, nasilje nad decom u porodici...), a nisu u mogućnosti da plate advokata. U samoj zgradi opštine nalazi se kancelarija gde možete ostvariti ovo pravo i to dva puta nedeljno, osim kada je u pitanju hitna situacija- nasilje u porodici, zlostavljeno dete, tada se radi po potrebi.

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ U OPŠTINI UB: Razvodite se, a nemate para za advokata,  pomoć i oko naplate alimentacije za decu

Foto: shutterstock, ST/Vladimir Lukić

Recimo, ako želite da se razvedete, da biste ostvarili pravo na besplatnu pravnu pomoć, pored toga što je potrebno da budete prijavljeni na teritoriji opštine Ub, morate da dokažete da bi angažovanjem advokata došli u stanje socijalne potrebe.

To dokazujete na osnovu rešenja da primate naknadu za materijalno obezbeđenje porodice, dečiji dodatak ili da su vam primanja minimalna (izvod plate), da nema druge osobe koja zarađuje u domaćinstvu, da nemate imovinu...

Kada zaposleni u opštini sagledaju sve potrebno i zaključe da ispunjavate uslove, daju vam da popunite zahtev za priznavanje prava na besplatnu pravnu pomoć. Potom oni kontaktiraju Advokatsku komoru za područje Šapca (oni su nadležni) i oni im daju advokata sa spiska advokata koji su se prijavili za pružanje besplatne pravne pomoći. U rešenju kojim je utvrđeno da imate pravo na besplatnu pravnu pomoć upisuje se ime advokata koji će vam pružiti pomoć i nakon toga vi stupate u kontakt sa njim.

Taj advokat vas zastupa na sudu i vodi čitav postupak. Kad se vaš proces završi, taj advokat podnosi zahtev opštini Ub za naknadu finansijskih sredstava i oni mu refundiraju. 

Ukoliko imate i decu i pokrećete postupak razvoda, i njihovo staranje, odnosno kome će biti poverena maloletna deca na brigu se reguliše kroz ceo ovaj postupak. 

Takođe, preko ove službe možete zatražiti i pomoć ukoliko vaš bivši suprug/supruga ne plaća alimentaciju. To je i lakši postupak, jer već postoji presuda suda, pa iz ove službe daju predmet izvršitelju, koji dalje preuzima postupanje. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading