POMOĆ SAMOHRANIM RODITELJIMA U OPŠTINI UB: Davanja uvećana 20 odsto besplatne knjige i kuhinja u školi za decu

Autor:

Vesti

27.06.2023

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samohrani roditelji imaju pravo na uvećanu socijalnu pomoć od 20 odsto, a deca besplatne udžbenike i obroke u školi

POMOĆ SAMOHRANIM RODITELJIMA U OPŠTINI UB: Davanja uvećana 20 odsto besplatne knjige i kuhinja u školi za decu

Foto: Shutterstock

Građani koji žive na teritoriji opštine Ub i koji imaju finansijske probleme, bilo da su u pitanju materijalno ugrožene porodice, samohrani roditelji, deca i ljudi kojima je potrebna tuđa nega i pomoć, mogu da računaju na pomoć tamošnjeg Centra za socijalni rad. Deo sredstava za funkcionisanje Centra obezbeđuje se iz budžeta Republike Srbije, a deo iz budžeta opštine.

Samohrani roditelji bez posla mogu da zatraže pomoć Centra. Potrebno je da imaju mesto prebivališta na ovoj opštini i da su prijavljeni kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Samohrani roditelji imaju pravo na uvećanu socijalnu pomoć od 20 odsto. Šta to znači? Na primer- majka mesečno dobija 11.122 dinara, svako dete po 3.337 dinara, pa se ukupan zbir za tu porodicu uveća za 20 odsto. 

Foto: Shutterstock

Značajna podrška opštine Ub građanima

Pored toga, deca dobijaju besplatne knjige i kuhinju u ško li (obroke) dok god su učenici- tokom osnovne i srednje škole. Besplatne knjige i obroke deca ostvaruju tako što im Centar za socijalni rad izda potvrdu koju predaju u školi. Isto tako, deci samohranih roditelja koja dobijaju pomoć iz Centra za socijalni rad, a idu na fakultet, ostaju novčana davanja dok se školuju.

Inače, uvećanu novčanu pomoć od 20 odsto, pored samohranih roditelja, mogu da ostvare i porodice gde su svi nesposobni za rad- i roditelji i deca (punoletna). Procedura za dobijanje pomoći ovim porodicama je takva da se jedan član javi Centru, potom radnici Centra zakazuju procenu sposobnosti pred komisijom, kad komisija odluči, Centar postupa tom rešenju. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading