VELIKI DAN: Proslava Svetog Vasilija Ostroškog u Prijepolju

Autor:

Vesti

12.05.2023

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Prijepolju je proslavljen dan Svetog Vasilija Ostroškog, slava Sabornog hrama

VELIKI DAN: Proslava Svetog Vasilija Ostroškog u Prijepolju

Foto: Eparhija Mileševska

Proslava je počela, kako se navodi na sajtu eparhije mileševske, svečanim prazničnim večernjem sa petohlebnicom, u navečerje praznika, u četvrtak 11. maja, koje je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop mileševski g. Atanasije. 

Foto: Eparhija Mileševska

Proslava slave u Prijepolju

Na sam dan praznika, vladika Atanasije služio je u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Prijepolju, Svetu arhijerejsku Liturgiju. Sasluživali su arhijerejski namesnik bjelopoljski iz Eparhije budimljansko-nikšicke protojerej-stavrofor Darko Pejić, protojerej-stavrofor Borivoje Pantić, arhijerejski namesnik novovaroški protojerej Stanko Blagojević, nastojatelj Svetouspenjskog manastira u Seljanima iguman Petar, protojerej Branislav Stojanović, jerej Nenad Tešić i protodakon Ivan Savić.

Foto: Eparhija Mileševska

Litija na ulicama

Obilna kiša koja je sve vreme padala nije pokolebala veliki broj vernog naroda da dođe u hram i učestvuje u Božanskoj Liturgiji a potom i u svečanoj Litiji ulicama grada.

Foto: Eparhija Mileševska

Vladika Atanasije

Po povratku Litije u porti hrama su osveštani slavski darovi i prelomljen slavski kolač koje su pripremili domaćini ovogodišnje slave, Prijepoljci, Veselin Pejović i Milan Baković sa svojim porodicama.

- Čestitam vam i na istrajnosti koju ste pokazali danas, u obraćanju Bogu, i u hodu za Svetim Vasilijem Ostroškim. Sveti Vasilije je živeo u burnom vremenu, u vremenu punom iskušenja, kada je naš pravoslavni rod srpski bio pritisnut teškoćama sa svake strane. Narod srpski bio je u to vreme u svakom pogledu siromašan, ali samo bogat u veri i bogat u svojim predvodnicima, koji su bili duhom jaki - poručio je u svom obraćanju vladika Atanasije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading