FONDACIJA "DAJANA PAUNOVIĆ" uručila poklone mališanima iz Starog Grackog

Autor:

Vesti

17.10.2022

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delegacija Fondacije "Dajana Paunović" posetila je Staro Gracko, srpsku enklavu u opštini Lipljan na Kosovu i Metohiji, gde je u saradnji sa partnerima Fondacije - kompanijom Pertini i GO Zvezdara, uručila poklone srpskim mališanima, učenicima OŠ “Braća Aksić”.

FONDACIJA "DAJANA PAUNOVIĆ" uručila poklone mališanima iz Starog Grackog

Foto: Fondacija DP

U razgovoru sa meštanima Starog Grackog, osnivačica fondacije, Dajana Paunović je istakla značaj brige Republike Srbije za srpski narod na Kosovu i Metohiji, posebno u sredinama gde su naši sunarodnici najugroženiji. 

- Mi možda ne možemo u ovom trenutku da vam donesemo punu slobodu kretanja i bezbrižan život, ali važno je da pokažemo da smo svim srcem uz vas i da ćemo se svim silama boriti za vaše bolje sutra. Danas smo ovde da odamo počast nevino stradalim srpskim žeteocima, po čijem je stradanju ovo mesto postalo svetski poznato, ali i da damo podršku ovoj dečici i njihovim roditeljima koji su simbol i zalog naše budućnosti i opstanka na ovim prostorima. Vi ste najbolji dokaz da zlo nikada neće pobediti dobro i da smrt nikada neće pobediti život - poručila je Paunovićeva okupljenim meštanima.

Srpski učitelj iz ovog mesta Zoran Ćirković istakao je da školu pohađa 19 đaka od predškolskog uzrasta do osmog razreda, kao i da poseta Dajane Paunović ima veliki značaj kako za samo selo, tako i za školu.

- Ovo je poseban dan za našu školu, selu ali i za decu. Presrećni smo što je Dajana ovde sa njenom Fondacijom. Zahvaljujem se i Urošu Staletoviću koji je mnogo pomogao ovoj školi. Mi kao selo smo mnogo zahvalni njima. Zahvalni smo svima, nadam se da ovo neće biti poslednji put, čekamo ih sa novim idejama, da ovo selo opstane, jer ima opstanka, jer samo u ovoj godini imamo pet trudnica, što je izuzetno značajno za ovo selo - poručio je Ćirković, dodajući da su deca budućnost sela.

U sklopu posete Srbima iz Starog Grackog, delegacija Fondacije “Dajana Paunović” položila je venac na spomen ploču ubijenim srpskim žeteocima iz ovog mesta, a posetila je i crkvu Svetog Vavedenja u Lipljanu koja je podignuta u XIV veku.

Staro Gracko je selo u opštini Lipljan koje je poznato po stradanju 14 srpskih žetelaca koje su 23. jula 1999. godine, nakon okončanja ratnih dejstava i dolaska jedinica KFOR-a na Kosovo i Metohiju, mučki iz zasede ubili albanski ekstremisti pripadnici zločinačke UČK. Za taj zločin, do danas, niko nije pravosnažno osuđen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading