130 GODINA OD ROÐENJA JOSIPA BROZA TITA

Autor: Mihajlo ŽILOVIĆ

Vesti

25.05.2022

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošlo je 35 godina kada od kada je poslednji put predata Titova Štafeta. Svakog 25. maja u Kuću cveća dolaze poštovaoci nekadašnjeg maršala. Ni godine, ni temperatutura iznad 30 stepeni nije sprečila Titove sipmatizere da se i ovog 25. maja okupe oko njegovog groba. Iz Crne Gore put Beograda krenuo je i Ðordije Milović koji kaže da iako na pragu devete decenije nizašta na svetu ne bi propustio priliku da Brozu oda počast.

130 GODINA OD ROÐENJA JOSIPA BROZA TITA

Foto: www.profimedia.rs/pixabay.com

- Došli smo iz Crne Gore, ja punim 87 godina, i dokle god budem mogao dolaziću da odam počast predsedniku Titu. Jedino je on znao da vodi državu, u to vreme bili ste zaposleni, dobro plaćeni i obezbeđeni. Radio sam u Železari, imao i više nego što mi je trebalo, ništa mi nije falilo. Kad je predsednik Tito preminuo, svi smo znali, da će kad tad blagostanje iščeznuti - sa setom priča Milović. 

U Beograd je iz Subotice stigla Milisava Jakić (89). Krenula je ranom zorom kako na Brozov grob položila cvece. 

- Svake godine dolazim i dolaziću dok budem živa. Ceo život provela sam u šivari, u kojoj sam posle rata dobila posao. Imala sam priliku i da lično vidim Tita, dok je bio u obilasku naše fabrike. Drago mi je da je Jovanka  pored Tita. Svi smo se ogrešili o nju...

Nije izostala ni štafeta. Nekadašnji Dan mladosti stariji sugradani pamte po sletovima, crvenim pionirskim maramama. Ove godine štafeta je krenula iz Crne Gore iz Nikšica.     

- Mi smo sa štafetom, u skladu sa našim mogućnostima, pošto nam je finansijska situacija teška, obišli pojedine gradove po Crnoj Gori. Nismo bili u mogućnosti da budemo u svakom gradu Crne Gore, ali smo pri dolasku do Beograda obišli još neke krajeve - ispričao je Dragoje Strunjaš.

Poštu Brozu odali su predstavnici Saveza Komunista Srbije, Jugoslovenska Komunistička partija Crne Gore, Jugoslovenski centar Tito kao i Subnor grada Beograda.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading