Put do svih dokumenata - Comtrade Doculibrium

Autor: Republika

Vesti

24.12.2021

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima iz jula 2021. godine, u okviru kancelarijskog poslovanja u Srbiji dnevno nastane oko 900 grama papirnog otpada po zaposlenom. To znači da stvorimo preko 375 tona papirnog otpada svake godine. Duže od jedne decenije, kompanija Comtrade pronalazi načine da ova statistika bude drugačija, a cifre drastično niže.

Put do svih dokumenata - Comtrade Doculibrium

Foto: Promo/DMS

Za početak –  krenuli smo iz svoje kuće, prateći svakodnevni rad zaposlenih i njihovu interakciju sa poslovnom papirologijom. Kompletnu dokumentaciju smo razvrstali i klasifikovali u našim zavodnim knjigama, koje nazivamo delovodnicima. Zatim smo primenili principe čuvanja sve prispele i isporučene pošte, nezavisno od toga da li je ona dostavljena u digitalno ili tradicionalnim kurirskim kanalima. Nakon što smo svu dokumentaciju posložili u jedinstvenu bazu, bili smo u mogućnosti da digitalizujemo puteve papirnih dokumenata. Šta to u stvari znači?

Republika

Foto: Promo/DMS

 

Svakog dana, u korporacijama se potpisuje na desetine i stotine ugovora. Svaki ugovor je neophodno da prvo pročitaju sve relevantne službe u preduzeću (kao što su pravna i finansijska), a zatim isti odobre i parafiraju. U praksi, jedan ugovor u papirnom obliku da završava u rukama velikog broja službenika, a često se dešava da se oni nalaze na različitim lokacijama u okviru korporacije. S druge strane, kada je u pitanju dokumentacija koja prati dostavu robe ili usluga, u vidu otpremnica, zapisnika ili faktura, ovaj proces može biti kompleksniji i trajati po nekoliko dana. Detaljnim snimanjem životnog ciklusa svakog tipa dokumenta, u stanju smo da digitalizujemo i automatizujemo kompletne poslovne procese, bez obzira na veličinu preduzeća, broj zaposlenih ili obim poslovanja.

Republika

Foto: Promo/DMS

 

Automatizacijom zadataka i maksimizacijom kontrolabilnosti, obezbedili smo povećanu produktivnost i unapredili efikasnost izvršavanja procesa za preko 40%, a pored toga višestruko smanjili vreme pretrage i pronalaženja relevantnih dokumenata.

Republika

Foto: Promo/DMS

 

Od početka razvoja dokumentacionih sistema pa do danas, svedoci smo velikog broja tehnoloških i zakonodavnih promena. Novi izazovi su uputili na razvoj sistema u smeru koji je do tada bio viđen samo u naučnoj fantastici. Prvi od mnogih jeste digitalno potpisivanje i pečatiranje dokumentacije. Iako se celokupni poslovni procesi odobrenja završe u sistemu za upravljanje dokumentacijom, na kraju je neophodno da se sve fizički odštampa, potpiše i skenira, kako bi se konačna verzija dokumenta sačuvala u digitalnoj formi u samom sistemu. Kreirali smo okruženje u kojem je moguće digitalnim sertifikatom potpisati, pa i pečatirati dokument i voditi računa o validnosti svakog sertifikata. Takođe, nije bitno da li se sertifikat nalazi na fizičkom medijumu kao što je smart kartica, na serveru kompanije u čije ime se potpisuje ili na javnom cloud-u. S druge strane, sva potpisana dokumentacija se mora čuvati prema zakonskim rokovima, ali i prema internim pravilima koje same kompanije propisuju. Danas imamo sve preduslove za scenario u kojem se dokumenta ne skladiše u magacinima i arhivskim kućama, već u digitalnoj arhivi kompanije, koja nas redovno obaveštava o statusu naše arhivske građe – šta je novo, čemu se najviše pristupa i koju dokumentaciju možemo da izdvojimo, tj. da uništimo. Jedna od najbitnijih stvari u vezi sa arhiviranjem je mogućnost da se u vrlo kratkom roku pronađe sva neophodna i povezana dokumentacija za određeni slučaj, što je veoma bitno kada dođe do sudskih sporova ili bilo kog vida korporativne revizije.

Republika

Foto: Promo/DMS/Dušan Stojančević

 

U modernom društvu koje pokreće talas konstantnih promena, neophodno je da se poslovni procesi u kompanijama odvijaju neometano. Kako su učesnici u pomenutim procesima u stalnom pokretu, poseban deo Comtrade Doculibrium rešenja čini mobilna aplikacija. Danas svi korisnici aplikacije mogu bezbednim kanalom pristupiti dokumentima i obaviti sve željene radnje za najkraće moguće vreme – u ne više od tri koraka.

S obzirom da su u Srbiji na snagu već stupili zakoni o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, zatim je zanovljen Zakon o arhivskoj građi i athivskoj delatnosti, kao i zbog činjenice da od 1. januara 2022. godine počinje da se primenjuje novi Zakon o elektronskom fakturisanju, preduzećima je potrebno rešenje sposobno da podrži sve nove zakonske preduslove.

Pravo je vreme da otkrijete Doculibrium, uštedite na troškovima papira, očuvate prirodu i ubrzate poslovne procese.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading