PAŠALIĆ: Deo vijetnamskih radnika preseljen, deo ne želi da napusti prvobitni smeštaj

Autor:

Vesti

19.11.2021

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, nakon što je obišao lokacije na koje je izmešten deo radnika iz Vijetnama jer je policija zbog opasnosti od požara zabranila stanovanje u objektima u Zrenjaninu u kojima su bili smešteni, da deo vijetnamskih radnika ne želi da se iseli sa prvobitne lokacije i da se sa njima pregovara.

PAŠALIĆ: Deo vijetnamskih radnika preseljen, deo ne želi da napusti prvobitni smeštaj

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Zoran Pašalić

„Jedan deo radnika izmešten je u kaštel 'Ečka', a drugi u industrijsku zonu sa druge strane gradilišta gde su smešteni kineski radnici. Treći deo radnika, njih 89, je po sopstvenoj želji ostao u objektima u kojima su prvobitno bili smešteni i oni tvrde da tu imaju određenu slobodi. Sa njima se pregovara da se i oni isele“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naglasio da je preseljenje vijetnamskih radnika koji su ostali u prvobitnim objektima prioritet. 

Pašalić je naveo i da svi vijetnamski radnici imaju zakonit boravak u Srbiji i da je to potvrđeno tokom njegove posete zrenjaninskoj policiji. 

„Takođe, njihovi pasoši se nalaze kod njih, a u kaštelu 'Ečka' su na recepciji, i to sam proverio. Radnici su prethodno imali revers za podizanje pasoša a, kako nam je objašnjeno, glavni razlog je što u Srbiji ne postoji predstavništvo Republike Vijentnam i što ovu državu zastupa konzulat u Rumuniji što veoma otežava pribavljanje novih isprava u slučaju gubitka ili uništenja pasoša", rekao je Pašalić.

Predstavnici Zaštitnika građana su u sredu 17.11.2021. godine, nakon saznanja iz medija o sumnjama na težak položaj i neadekvatne uslove u kojim žive vijetnamski radnici u Zrenjaninu, zajedno sa predstavnicima Policijske uprave u tom gradu obišli objekte čiju zabranu je policija naložila i utvrdili da se u njima nalaze boce za TNG i burad za dizel što predstavlja opasnost po živote tih ljudi.

Delegacija Zaštitnika građana je u sredu u Zrenjaninu razgovarala sa predstavnicima PU Zrenjanin, kao i sa radnicima i predstavnicima firme koja angažuje radnike iz Vijetnama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bošnjak

20.11.2021 05:14

Opoziciji odgovara da se poruše sve fabrike samo da oni otmu vlast.