SRPSKI STOUNHENDŽ! Keltske, rimske i turske misterije - sve na jednom mestu: OTKRIVAMO TAJNE TVRĐAVE NA OBALI DUNAVA (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

08.08.2021

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrđava Ram, sagrađena na vulkanskoj steni na samoj obali Dunava, vekovima je bila poprište mnogih krvavih bitaka, ali i mistično mesto za koje se vezuju brojne legende. Ekipa Srpskog telegrafa posetila je ovo nedavno obnovljeno zdanje i otkrila tajne Ramske tvrđave (ili bar začeprkala po njima), s koje puca pogled do Vršačkih bregova, ali i Avale i Kosmaja.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Tvrđava Ram u Velikom Gradištu

Ram tvrđava nalazi se na 18 kilometara od Velikog Gradišta i sagrađena je 1483, po nalogu turskog sultana Bajazita Drugog, dede Sulejmana Veličanstvenog.

Međutim, arheološka istraživanja rađena tokom obnove tvrđave ukazuju da je život ovde bujao još u antičko doba.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Veliko Gradište Slađana Markovića, rodom iz obližnjeg sela Ram, tek obnovom ove veličanstvene građevine saznalo se za mnoge tajne.

 

 

 

Strme stepenice zbog vitezova

Unutar kule nalaze se strme, uske stepenice. Svaki stepenik je dužine metar i visine pola metra pod uglom od 90 stepeni. Naime, srednjovekovni vitezovi u metalnim oklopima bili su ubitačni na konjima. Međutim, teško su se kretali po zemlji, a oklop im nije dozvoljavao da podignu nogu dovoljno visoko da bi mogli da se popnu uz stepenice. Za razliku od njih, turski vojnici nisu nosili oklope i lakše su se kretali uz stepenice.

- Prilikom restauracije tvrđave rađena su obimna arheološka istraživanja i uklonjeno je više od četiri metra zemlje i nanosa nastalog prethodnih vekova. Tom prilikom pronađene su keltske rune, koje ukazuju da je ovde bilo njihovo svetilište, odnosno da je ovo srpski Stounhendž. Nadamo se da će uskoro u Ram, po našem pozivu, doći grupa keltologa, koja će ovo otkriće i potvrditi - ispričao nam je Marković.

GAJ LICINIJE

Najveća enigma u centralnom delu same tvrđave je neobičan kružni sakralni objekat za koji se vekovima verovalo da predstavlja ostatke turske džamije, ali se ispostavilo da nije.

- Tokom arheoloških istraživanja otkriveno je da se radi o antičkom objektu kružne osnove, prečnika 11 metara, opasanog zidovima visine 3,3 metra, bez ijednog otvora. Oblik, veličina i način gradnje ukazuju da je reč o antičkoj građevini sakralne namene, odnosno da je u pitanju monumentalna grobnica nekog rimskog vojskovođe. Pretpostavlja se da je tu sahranjen Gaj Licinije Rufin, barjaktar sedme Klaudijeve legije, jer je njegova zavetna tabla pronađena u podnožju pete kule Ramske tvrđave. Ova zavetna tabla, jedina sačuvana posle izgradnje hidrocentrale na Đerdapu, trebalo bi iduće godine da se nađe na listi Uneska - objašnjava Marković.

Upravo oko ove grobnice Turci podižu tvrđavu. Iz pijeteta prema rimskoj civilizaciji grobnicu ne ruše, već je donekle zatrpavaju zemljom i nad njom grade svoj objekat, koji je, možda, služio u verske svrhe.

Legenda kaže da je Bajazit Drugi posle ratnih pohoda zastao da se odmori na ovoj steni, izvadio ihramu, odnosno prostirku za molitve, na kojoj je zaspao.

Kada se probudio, osećao se kao preporođen i naredio je da se na tom mestu sagradi tvrđava iz koje će se motriti na Ugare s druge strane Dunava. Prema ihramu tvrđava dobija ime, ali su se s vremenom izgubila prva tri slova i ostalo je ime Ram.

PRELAZNI PERIOD

Tvrđava je građena u periodu prelaza između hladnog ka vatrenom oružju. Ramska tvrđava ima pet kula i 36 topovskih otvora, 12 više nego Kalemegdan. Tvrđavu je obavijao spoljašnji bedem, a na prelomima je mogao da prođe samo jedan čovek, što je praktično činilo neosvojivom.

Na drugom spratu donžon kule se nalazila prostorija za komandanta tvrđave, koja je imala toalet.

Objekat je imao izgrađenu infrastrukturu i ložišta koja su ulazila jedno u drugo i tako su se kule grejale.

Restauracija

* 3 godine trajali radovi


* 2 miliona evra koštala obnova


* 1,7 miliona evra je dala Turska, a 300.000 Srbija

* korišćeni su originalni kamen iz obližnjeg kamenoloma i specijalni krečni malter iz Turske, koji s vremenom postaje čvrst kao kamen


* kamen je na kule podizan pomoću kanapa, kao nekad

Karavan-saraj preteča šoping-molova

U podnožju Ram tvrđave sačuvani su ostaci nekadašnjeg karavan-saraja, u kojem su postojale 24 sobe za goste, koje su se grejale, a ispod su bile 24 zanatske radnje.


- Sazidan je u 15. veku i smatra se za preteču današnjih hotela i šoping-molova. Ovo je jedini izuzetno dobro sačuvan karavan-saraj zato što je u jednom delu podignuta crkva posvećena Svetom Mihailu, pa se niko nije usuđivao da kamen otuđi - otkriva naš sagovornik Slađan Marković.

(Redakcija Srpskog telegrafa i Republike se zahvaljuje TO veliko Gradište na gostoprimstvu)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vladimir

08.08.2021 13:13

Nizvodno od Golupca postoji manja tvrdjava delimično u vodi. Niko o njoj ne brine.

Đorđe

09.08.2021 08:57

@Vladimir - To je verovatno Čezava. Na 20 km od Golupca. Zapuštena je i obrasla žbunjem.