Maske stižu u apoteke širom Srbije: Njihova cena ne sme da bude veća od OVE, a ne možete da kupite više od 10!

Autor: Republika

Vesti

24.03.2020

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove nedelje apoteke u Srbiji će biti snabdevene maskama, a za vreme vanrednog stanja maloprodajna cena zaštitnih maski koje privrednim subjektima distribuira RFZO može biti najviše 120 dinara sa uračunatim PDV-om, dok ih krajnji kupac po kupovini ne može kupiti više od 10.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

To je predviđeno Uredbom o ograničavanju maloprodajne cene zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja nastalog usled širenja virusa korona, koju je objavio Službeni glasnik.

Republički fond za zadravstveno osiguranje distribuira zaštitnu opremu - maske u cilju blagovremenog i ravnomernog snabdevanja tržišta, a na osnovu zahteva, odnosno narudžbenice, pravnim licima koja se bave distribucijom isporučuje najmanje 500.000 maski.

- Pravna lica uz narudžbenicu - trebovanje dostavljaju spisak privrednih subjekata koji se bave maloprodajom zaštitnih sredstava za dalju prodaju traženih količina - navodi se u Uredbi i dodaje da "Vlada posebnim aktom odobrava isporuku i određuje uslove isporuke zaštitnih sredstava pravnim licima".

Novčane kazne za nepoštovanje obaveza propisanih uredbom i pružanje neistinitih podatakA su od 50.000 dinara do dva miliona dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Rasim Ljajić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ukazao je da će ove nedelje apoteke dobiti zaštitne maske, kao i da nema nikakvih nestašica osnovnih namirnica. Ljajić je, gostujući na RTS-u, naglasio da zaštitne maske nisu najtraženija roba samo u Srbiji već i u svetu, navodeći da je cena maske u SAD sa početnih 60 centi skočila na 7 dolara.

Objasnio je da je na globalnom nivou nastao problem, jer su fabrike u Kini stale sa proizvodnjom kada je počela pandemija virusa korona i tek ponovo počinju da ih prave. Turska, koja je drugi svetski proizvođač, prema njegovim rečima, zaustavila je izvoz dok ne zadovoljni domaću potražnju.

- Očekujemo ove nedelje iz Kine novu isporuku od 10 miliona maski. Dobra vest je i što su domaći proizvođači krenuli sa proizvodnjom. Očekujem ove nedelje isporuku iz Kine u apotekama i to neće biti jedine isporuke. Očekujemo i komercijalne isporuke iz Kine - objasnio je Ljajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Kovač

24.03.2020 12:17

Maske bile 10 do 25 dinara. Sada su čak 120 dinara ali ih nema. U mom gradu ih nikada nije bilo. Apotekari za sebe prave maske od papira. Nema rukavica, alkohola ni ostalog pribora za ovu priliku.

Odgovori 12 0
Stanko

24.03.2020 18:03

Ograničite prodaju maski na 1 (jedan) komad. U mom gradu nikada nisu prodavane maske. NEMA! A ni alkohol, gumene rukavice i ostalo. NIŠTA NEMA.