NEMAČKI PREDSEDNIK: Zabrinjavajuće tenzije između SAD i EU

Autor: blic.rs, Republika

Svet

06.05.2018

22:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je zabrinutost zbog značajne promene u transatlantskim vezama, usled evropskih tenzija sa američkim predsednikom Donaldom Trampom oko trgovine, odbrane i sporazuma sa Iranom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Frank Valter Štajnmajer i Angela Merkel

- Iskreno govoreći, zaista sam zabrinut zbog razvoja transatlantskog odnosa. Sadašnja administracija više nas ne vidi kao globalnu zajednicu gde delujemo zajedno već svet smatraju za arenu gde svako pronalazi svoje načine - kaže Štajnmaer.

Prema njegovim rečima, tokom nedavnih poseta njemačkog kancelara Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona Vašingtonu oboje su postupili ispravno jer su ukazivali na zajedničke evropske interese u oblasti trgovine i očuvanju sporazuma sa Iranom.

Štajnmajer je podsetio da je bivši američki državni sekretar DŽon Keri nakon potpisivanja sporazuma sa Iranom istakao da je time možda sprečen rat.

- To je veoma važna rečenica jer treba imati na umu šta se može desiti ako ovaj sporazum ponovo propadne i dođe do novog naoružavanja na Bliskom istoku - navodi Štajnmajer, uz ocenu da taj region "neće izdržati novi sukob".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading