PUTIN NAREDIO: Napravite novi geografski atlas, BEZ ISKRIVLJAVANJA PODATAKA

Autor: Tanjug

Svet

28.04.2018

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Putin naložio je Ruskoj državnoj službi za registraciju, katastar, i kartografiju registru i Ruskom geografskom društvu da napravi novi geografski atlas bez iskrivljivanja podataka.

Vladimir Putin

Prema rečima predsednika, odeljenje treba da obezbedi pristup kartama "u formatu savremenih kompjuterskih tehnologija" ne samo izrađivačima atlasa, već i turistima.

Po rečima predsednika, Rusija nema nameru nikome ništa da nameće, ali nije spremna ni da toleriše iskrivljivanje istorijskih geografskih podataka što je, po njegovom mišljenju, u mnogome uslovljeno odsustvom dostupnih savremenih ruskih karti.

Putin je takođe istakao da je veo tajne koji se nalazi na mnogim kartama već zastareo.

- Suočavamo se sa situacijom kada ruski nazivi koji su dati još u prošlom veku, decenije rada naših istraživača i putnika, postepeno se istiskuju sa karata sveta. Naglašavam, tim samim se briše i sećanje na doprinos Rusije u proučavanju planete i u razvoju nauke - rekao je predsednik.

Po njegovim rečima, to je posebno primetno na Antarktiku, gde su imena prvih pronalazača Fadeja Belinsgauzena i Mihaila Lazareva skoro prestala da se koriste.

- Danas samo poneko zna da je prvo istorijsko ime ostrva Smit - Borodino, Snou - Malojaroslavec, Livingstona - Smolensk - naveo je Putin primere.

On je dodao da ovakvih promena naziva ima i bliže Rusiji i naglasio da toponimi zahtevaju posebnu pažnju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading