RADIKALNI ISLAMISTA GODINAMA PRETIO SRBIMA I HRVATIMA: Objavljivao jezive stvari na društvenim mrežama, ali OVO nije očekivao

Autor:

Svet

25.04.2024

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već je bio predmet istraga pravosudnih organa u Bosni i Hercegovini i Luksemburgu zbog veza s islamističkim terorističkim organizacijama

RADIKALNI ISLAMISTA GODINAMA PRETIO SRBIMA I HRVATIMA: Objavljivao jezive stvari na društvenim mrežama, ali OVO nije očekivao

Foto: Printscreen/Youtube

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv J.M. zbog upućivanja pretnji i uvreda putem društvenih mreža uglednim Hrvatima, Srbima i umerenim Bošnjacima u Sarajevu, kao i podsticanja na nasilje prema njima i njihovim porodicama, prenosi Hina.

Godine uvreda i pretnji putem društvenih mreža

S četiri različita profila na društvenim mrežama od 2021. do 2023. godine, on je upućivao uvrede, pretnje, izrađivao ponižavajuće fotomontaže i na druge načine vređao i ugrožavao novinare, medijske radnike i druge osobe. Pozivao je na otpuštanje osoba hrvatske i srpske nacionalnosti iz institucija BiH, isključivo ljude na temelju njihovog porekla, nacionalnosti ili verskog opredeljenja, dovodeći ih u vezu s prethodnim ratnim događanjima u BiH.

Navodno blizak vrhu SDA

Optuženi se smatrao bliskim vrhu bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i ranije je bio predmet istraga zbog veza s osobama bliskim Al Kaidi i drugim terorističkim organizacijama, piše Hina.

Optužnica protiv njega je upućena Sudu BiH na potvrđivanje, a dokazivaće se pozivanjem devet svedoka, jednog veštaka i davanjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze prikupljene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja.

Krivična dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje

Tužilaštvo BiH navodi kako je J.M. počinio krivična dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti prema krivičnom zakonodavstvu te zemlje.

On je javno pozivao na nasilje prema osobama koje nisu delile njegova radikalna shvatanja, nazivajući ih izdajnicima i nevernicima, i podstičući svoje sledbenike na društvenim mrežama da ih kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading