POŽAR U CENTRU KOPENHAGENA: Vatrena stihija guta poznato istorijsko zdanje (VIDEO)

Autor:

Svet

16.04.2024

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zgrada iz 17. veka bila je u rekonstrukciji – zamenjen je krov zgrade i obnovljena fasada.

POŽAR U CENTRU KOPENHAGENA: Vatrena stihija guta poznato istorijsko zdanje (VIDEO)

Foto: X/Presse-fotos.dk/Printscreen

U centru Kopenhagena ujutru 16. aprila izbio je jak požar u zgradi berze. Čuveni toranj berze, u obliku uvijenih repova četiri zmaja, srušio se.

Zgrada iz 17. veka bila je u rekonstrukciji – zamenjen je krov zgrade i obnovljena fasada.

Područje oko zapaljene centrale je blokirano, prenosi Associated Press. Za saobraćaj su zatvoreni i magistralni putevi. Policija apeluje na stanovnike i turiste da izbegavaju posete centru grada.

Kako se navodi, zbog požara u zgradi berze najavljena je delimična evakuacija parlamenta koji se nalazi u blizini.

U istorijskoj zgradi berze, jednoj od najstarijih na svetu, berzansko trgovanje se održavalo do 1974. godine. Poslednjih godina u njemu se nalazila Danska privredna i industrijska komora.

Podsetimo, MUP Srbije objavilo je uputstvo šta činiti ukoliko primetite požar, navodeći nekoliko saveta kojih se treba pridržavati ukoliko dođe do požara u stanu ili kući.

Prvo što treba učiniti je kada primetite požar je pozvati 193 i dati konkretne podatke o lokaciji požara - adresu, sprat i broj stana.

Ako do požara dođe u stanu, potrebno je pozvati vatrogasce i evakuisati ukućane.

Ukoliko je požar zahvatio samo jednu prostoriju u stanu, zatvoriti vrata i isključiti električnu energiju, a ako je požar većeg obima, napustiti stan zatvarajući sva vrata.

Nikako ne koristiti lift prilikom napuštanja zgrade, pošto se u toku požara oslobađa gust crni dim koji sadrži otrovna isparenja koja brzo ispune okno i kabinu lifta, što može biti uzrok smrti od gušenja za sve koji se tu nalaze.

Ako je požar manjeg obima, pokušati gašenje, ali nikada ne koristiti vodu da bi se ugasio požar na električnim instalacijama i aparatima, kao ni požar izazvan benzinom ili uljem, već umesto toga koristiti aparat za početno gašenje požara tipa ''S''.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading