"KORISTE TAKTIKU AMEBE" Načelnik Generalštaba Estonije objasnio u čemu je osnovna slabost ruskih trupa

Autor:

Svet

15.04.2024

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mots je izrazio iznenađenje izdržljivošću stanovništva Harkova, kada se uzme u obzir koliko je grad blizu zone sukoba.

"KORISTE TAKTIKU AMEBE" Načelnik Generalštaba Estonije objasnio u čemu je osnovna slabost ruskih trupa

Foto: youtube.com/printscreen

General-major Eno Mots, načelnik Generalštaba vojske Estonije, bivše sovjetske baltičke republike koja je sada članica NATO, izjavio je da bi Rusija potencijalno mogla da se probije u ukrajinski grad Harkov "u jednom zamahu".

Kijev post prenosi da je Mots u izjavi za estonski javni medijski servis ERR ocenio da bi Rusiji, ipak, za zadržavanje kontrole nad drugim po veličini gradom u Ukrajini bilo potrebno "značajno veće prisustvo trupa".

Navodi se da je Mots naveo da snage pod komandom ruskog predsednika, Vladimira Putina, u ratu u Ukrajini primenjuju "taktiku amebe", što znači da koriste manje vojne snage raštrkane po raznim područjima, u nadi da će pronaći ulaz.

Ukrajinski sajt navodi da je u poslednje vreme došlo do povećanja broja ruskih napada na Harkov, koji su praćeni propagandom Kremlja koja na uništenje tog grada.

Navodi se da je Mots izrazio iznenađenje izdržljivošću stanovništva Harkova, kada se uzme u obzir koliko je grad blizu zone sukoba.

On je ocenio da, iako Rusija može da pokreće raketne i bombaške napade na Harkov, njegovo zauzimanje bi i dalje predstavljalo izazov.

- Rusija može da se probije u sam grad u jednom zamahu, ali da bi ga zadržala po svojom kontrolom biće joj potrebno mnogo više trupa. A to je upravo ono što danas nedostaje Rusima - kazao je Mots.

Prema njegovim rečima, Rusija trenutno u Ukrajini ima više trupa nego pre dve godine, ali su njihova obučenost i nivoi komande u rangu čete i niži.

- Poslednjih nedelja oni su pokušavali da koordinišu napade na nivou čete oklopnim borbenim vozilima, iako su ovo bili prilično izolovani slučajevi - naveo je Mots.

Načelnik Generalštaba estonske vojske je izrazio uverenje da Rusija pokušava da raširi liniju fronta kako bi naterala Ukrajinu da preduzme šire odbrambene mere.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Urosevic Mick

19.04.2024 13:44

Ovo je ssovac u originalu