HLADAN TUŠ ZA NETANJAHUA: Amerika neće učestvovati u eventualnom izraelskom napadu na Iran

Autor:

Svet

15.04.2024

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi, izjavio je juče da će Amerika nastaviti da pomaže Izraelu u samoodbrani.

HLADAN TUŠ ZA NETANJAHUA: Amerika neće učestvovati u eventualnom izraelskom napadu na Iran

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik, Džo Bajden, rekao je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom, da Amerika neće učestvovati u bilo kojoj vrsti protivofanzive na Iran, izjavili su danas američki zvaničnici.

Iran je 13. aprila lansirao više stotina dronova i raketa na Izrael kao odgovor na, kako se sumnja, izraelski napad na kompleks Ambasade u Siriji, 1. aprila, kada je poginulo sedam oficira Revolucionarne garde.

U saopštenju objavljenom nakon iranskih napada Bajden je izjavio da je premijeru Netanjahuu rekao da je Izrael "iskazao značajan kapacitet za svoju odbranu i da nanese poraz čak i napade bez presedana". Bajden u tom saopštenju ne pominje da li su on i Netanjahu razgovarali o mogućem izraelskom odgovoru ili eventualnoj umešanosti SAD.

- Verujem da Izrael ima slobodu reagovanja za svoju zaštitu i odbranu, bilo da je to u Siriji ili negde drugo. To je dugoročna politika i tako će ostati, ali to ne predviđa da i mi učestvujemo u tome - rekao je jedan od zvaničnika.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi, izjavio je juče da će Amerika nastaviti da pomaže Izraelu u samoodbrani, ali da ne želi rat sa Iranom i eskalaciju sukoba u regionu.

Podsetimo, Iranska islamska revolucionarna garda (IRGC) saopštila je u subotu uveče da napada teritoriju Izraela kao odgovor na napad na iranski Konzulat u Siriji početkom aprila. Napad je prema različitim izvorima izveden sa nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica.

Izraelske vazduhoplovne snage raketirale su 1. aprila zgradu iranskog Generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije, Damasku, a prema navodima IRGC ubijeno je sedam visokih oficira. Među njima su Mohamed Reza Zahedi, koji je bio komandant snaga Kuds u Siriji i Libanu, i njegov zamenik, Mohamed Hadija Hadži Rahimi.

Teheran je rekao da zadržava pravo da odgovori.

Iran je u subotu uveče lansirao eksplozivne dronove i ispalio rakete na Izrael u svom prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju.

Izraelske vlasti saopštile su kasnije da je oboreno 99 odsto lansiranih dronova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading