VELIKI OBRT: Vojska se iznenada JAVNO IZVINILA zbog mučenja zatvorenika

Autor:

Svet

25.03.2024

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saopštenju vojske se navodi da je nakon objavljivanja snimka uhapšeno 13 vojnika

VELIKI OBRT: Vojska se iznenada JAVNO IZVINILA zbog mučenja zatvorenika

Foto: Schneyder Mendoza / AFP / Profimedia

Nakon što se u javnosti pojavio snimak na kojem se vidi kako indonežanski vojnici muče jednog muškarca u regionu Papue, gde već godinama traju sukobi sa separatističkim snagama, indonežanska vojska danas je izdala saopštenje u kojem se izvinjava zbog ovog incidenta, što je prava retkost u toj zemlji.

U saopštenju indonežanske vojske se navodi da je nakon objavljivanja snimka uhapšeno 13 vojnika, prenosi Rojters.

Snimak prikazuje muškarca sa Papue u buretu punom krvave vode isečenog po telu što je izazvalo oštro negodovanje na indonežanskim društvenim mrežama.

Viši oficir vojske Indonezije Izak Pangemanan potvrdio je autentičnost snimka i rekao da se incident dogodio u februaru 2024. godine.

"Ova akcija je protivzakonita, ukaljala je ugled vojske i poremetila je napore za rešavanje sukoba u Papui. Izvinjavam se svim Papuancima. Radićemo na tome da se ovako nešto više nikada ne ponovi", izjavio je na brifingu za novinare Pangemanan i potvrdio da se protiv 13 uhapšenih vojnika i drugih osumnjičenih vodi istraga.

On je rekao da je čovek prikazan na snimku separatista koji je sa još dvojicom saučesnika planirao da zapali dom zdravlja u Centralnoj Papui, ali je pušten na slobodu nakon incidenta.

Međutim, grupa za ljudska prava Amnesti Internešenel, koja prikuplja dokaze o nasilju u Papui, saopštila je da je čovek koji bio mučen umro, i zatražila kazne za sve odgovorne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading