VELEOBRT NA POMOLU?! SAD žele da se sporazumeju sa Asanžom, u toku pregovori (VIDEO)

Autor:

Svet

20.03.2024

20:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke vlasti nameravaju da krivično gone 52-godišnjeg Australijanca po Zakonu o špijunaži zbog objavljivanja brojnih poverljivih dokumenata.

VELEOBRT NA POMOLU?! SAD žele da se sporazumeju sa Asanžom, u toku pregovori (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država razmatra da li da dozvoli Džulijanu Asanžu da se izjasni krivim po "smanjenoj optužbi za pogrešno rukovanje poverljivim informacijama", navode ljudi upoznati u dešavanja, otvarajući mogućnost dogovora koji bi na kraju mogao da rezultira njegovim puštanjem iz britanskog zatvora.

Asanž, osnivač Vikiliksa, vodi dugotrajnu pravnu bitku sa britanskom vladom kako bi izbegao izručenje SAD, a sud trenutno razmatra da li da dozvoli poslednju žalbu 52-godišnjaka. Nakon ga optužili 2019. godine, pripadnici britanske policije su ga uhapsili i od tada se nalazi u londonskom zatvoru, piše Wall Street Journal.

Anonimni izvori rekli za Wall Street Journal da su Ministarstvo pravde i Asanžovi advokati pokrenuli preliminarne kontakte u proteklih nekoliko meseci kako bi razgovarali o mogućem poravnanju presude. Izvori su precizirali da su razgovori u toku i da bi svaki dogovor morao da odobri najviše rukovodstvo odeljenja. Beri Polak, jedan od Asanžovih advokata, rekao je za list da u ovom trenutku "nema znakova koji bi mogli da potvrde želju za sporazumom" od strane savezne vlade SAD.

Asanž čeka kaznu nakon poslednje žalbene rasprave u Londonu na njegovo izručenje Sjedinjenim Državama, posle više od 13 godina pravnih bitaka, prvo kao zatvorenik u ambasadi Ekvadora, ​​a zatim kao zatvorenik Britanije u jednom zatvoru maksimalne bezbednosti.

Američke vlasti nameravaju da krivično gone 52-godišnjeg Australijanca po Zakonu o špijunaži zbog objavljivanja brojnih poverljivih dokumenata, čiji je sadržaj pokrenuo skandale u vezi sa delovanjem američkih snaga u Iraku, špijunskim aktivnostima SAD protiv savezničkih zemalja i regularnošću predizbornih izbora Demokratske partije u Americi 2016. godine

Prema federalnim vlastima SAD, objavljivanje dokumenata je ugrozilo bezbednost američkog obaveštajnog osoblja. Međutim, mnogi smatraju Asanža simbolom slobode štampe i izražavanja, kao i novinarom koji je proganjan, jer je razotkrio navodne ratne zločine.

Pravne bitke protiv Asanža počele su 2010. godine, kada je osnivač Vikiliksa uhapšen u Velikoj Britaniji zbog navodnog seksualnog napada na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao sud u Stokholmu. Čim je dobio kauciju u decembru te godine, Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu, tvrdeći da su optužbe protiv njega bile izgovor da ga izruči Sjedinjenim Državama.

Optužbe za silovanje su ubrzo odbačene, ali je Asanž proveo narednih sedam godina u Ambasadi, ​​pre nego što su ga britanske vlasti uhapsile pod optužbom da je prekršio uslove uslovne kazne koju je dobio 2010.

Od tada Asanž čami u britanskom ozloglašenom zatvoru maksimalne bezbednosti Belmaršu. Dok je bio u zatvoru, oženio se svojom bivšom advokaticom, Stelom Moris.

Britanske vlasti su odobrile Asanžovo izručenje SAD 2022. godine, nakon suprotnog mišljenja koje je sudija prvobitno izrazio na osnovu njegovog nesigurnog zdravstvenog stanja i navodnog rizika od samoubistva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading