RODITELJI DEČAKA MONSTRUMA ĆE DOBITI 15 GODINA ZATVORA? Preklinjao ih je da mu pomognu, oni odbili da ga vode kod psihijatra!

Autor:

Svet

15.03.2024

22:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optuženi su da nisu preduzeli ključne korake, uključujući bezbedno čuvanje oružja kod kuće, što bi moglo da spreči napad njihovog sina.

RODITELJI DEČAKA MONSTRUMA ĆE DOBITI 15 GODINA ZATVORA? Preklinjao ih je da mu pomognu, oni odbili da ga vode kod psihijatra!

Foto: shutterstock

Sudski čekić

Roditelji žrtava masovne pucnjave u školi u Mičigenu su istrajni posmatrači na sudskim saslušanjima koja su dovela do tri odvojene osude čitave porodice. Jedan od njihovih ciljeva sada je da iz 2021. godine izroni više promena nakon tragedije u Oksford Haju školi.

- Možemo poslati ljude na mesec. Možemo graditi nebodere, ogromne spomenike, a ne možemo obezbediti sigurnost našoj deci u školama - rekao je Stiv Sent Džulijana, čija je 14-godišnja kćerka Hana ubijena od strane Itana Kramblija, prenosi AP news.

Foto: Tanjug/AP

Itan Krambli


- Mišljenja sam da ljudi jednostavno treba da se probude i preduzmu akciju. Prestanite da prihvatate izgovore. Prestanite da kupujete retoriku - rekao je St. Juliana u četvrtak uveče nakon što je otac tinejdžerskog ubice osuđen za ubistvo iz nehata.

Džejms Krambli, 47 godina, proglašen je krivim, pet nedelja nakon što je njegova supruga Dženifer Krambli, 45 godina, osuđena za iste optužbe na odvojenom sudskom procesu u predgrađu Detroita. Optuženi su da nisu preduzeli ključne korake, uključujući bezbedno čuvanje oružja kod kuće, što bi moglo da spreči napad njihovog sina.

Foto: Tanjug/AP

Dženifer Krambli

Šta čeka Kramblie i na umu porodica koje se bore sa tugom

Džejms i Dženifer Krambli, prvi roditelji u SAD-u optuženi za odgovornost za masovnu pucnjavu u školi, biće osuđeni 9. aprila. Itan, sada 17 godina, izdržava doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta nakon što je priznao krivicu za ubistvo i terorizam.


Maksimalni zatvor za ubistvo iz nehata u Mičigenu je 15 godina zatvora. Ali ključne su minimalne kazne koje će odrediti sudija Čeril Metjuz. One bi mogle biti više od 10 godina. Nakon izdržavanja minimalne kazne, mičiganski odbor za uslovni otpust može razmotriti oslobađanje Kramblia.

Oni će dobiti zasluge za više od dve godine provedene u zatvoru okruga Oakland od hapšenja.

Tužioci su rekli da je Etan, koji je imao 15 godina u vreme događaja, želeo pomoć za svoje mentalno zdravlje, ali su ga roditelji ignorisali. Na dan pucnjave, otišli su u školu da razgovaraju o njegovom mračnom crtežu puške, ranjene figure i frazama poput "Misli neće prestati. Pomozite mi."

Umesto da odvedu svog sina kući, Krambli su otišli sa spiskom kontakata za usluge mentalnog zdravlja i vratili se na posao. Nekoliko sati kasnije, Etan je izvukao pištolj Sig Sauer 9 mm iz ranca i počeo pucati.

Pištolj je bio kupljen četiri dana ranije od strane Džejmsa Kramblija, a majka i sin su ga koristili na strelištu. Istražitelji su rekli da oružje nije bilo bezbedno čuvano kod kuće; kablovski zatvarač je pronadjen u pakovanju.

Osoblje skole nije zahtevalo da se Etan odvede kući. Ali nisu ni znali za novo oružje niti da je ličilo na ono sa crteža, prema svedočenju.

Tužioci su rekli da je pucnjava bila predvidljiva posledica postupaka Džejmsa Kramblija. Njegov advokat za odbranu to je negirao.

Džejms Krambli odlučio se da ne svedoči, za razliku od svoje supruge, čije vreme na svedočenju nije pomoglo. Dženifer Krambli je rekla poroti da ne bi ništa uradila drugačije i da veruje da je i ona žrtva.

- Prvo suđenje bilo je o tome kakav je roditelj bila Dženifer Krambli - rekao je Teri Džonson, advokat za odbranu iz okoline Detorita koji je pratio suđenja.

- Čuli ste o aferi. Čuli ste o konjima. Njegov karakter nije bio centralno pitanje kao što je to bio u prvom suđenju.

Tužilac Karen Mekdonald rekla je da su istražitelji odmah nakon masakra u Oksfordu postavili ključno pitanje: Odakle tinejdžer ima oružje?

- To je dovelo do mnogo više pitanja - rekla je ona i dodala:

- I to je dovelo do uznemirujućih i groznih činjenica.


Mekdonald je rekla da su "osnovna, razumna, svakodnevna briga" roditelja mogla da spreči pucnjavu, ali umesto toga zajednica je bila razorena.

Pogođene porodice postale su na neki način aktivisti. Bak Majer, čiji je 16-godišnji sin Tejt Majer ubijen, rekao je da je njegova porodica pokrenula program mentorstva kako bi pomogla deci.

- Naša deca se trenutno ne snalaze dobro. Mi smo u krizi mentalnog zdravlja - rekao je Majer novinarima. "Pištolj je samo sredstvo. Moramo pogledati i druge stvari osim oružja. Videćemo šta možemo učiniti da podržimo ove klince bolje."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading