FRANCUSKA ŠALJE SPECIJALNE JEDINICE U UKRAJINU?! Služiće Kijevu kao vojni instruktori, a kao strateško odvraćanje Moskvi!

Autor:

Svet

01.03.2024

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada u Parizu razmišlja o tome da pošalje manje vojne trupe direktno u Ukrajinu da bi služile kao instruktori za tamošnje oružane snage i kao „odvraćanje“ Moskvi, objavio je list ''L Mond'' u petak, pozivajući se na svoje izvore.

FRANCUSKA ŠALJE SPECIJALNE JEDINICE U UKRAJINU?! Služiće Kijevu kao vojni instruktori, a kao strateško odvraćanje Moskvi!

Foto: Tanjug/AP

List nije otkrio broj francuskih vojnih „instruktora“ koji bi potencijalno mogli da budu ovlašćeni da pređu na ukrajinsku teritoriju, ali je izvestio da bi njihovi redovi mogli uključivati neke „konvencionalne jedinice“.

Francuska negira da su do sada njene trupe bile prisutne u Ukrajini

Prema Mondu, francuske specijalne snage su takođe bile uključene u obuku ukrajinskih vojnika u susednoj Poljskoj i u pratnji isporuka oružja Kijevu. Oni su, međutim, uvek „zastajali na ukrajinskoj granici“, dodaje agencija.

Obuka koju Francuska želi da pruži Ukrajincimana zemlji“ uključuje rukovanje sistemima protivvazdušne odbrane, navodi se u izveštaju u petak.

Kijevska postrojenja za oružje zemlja-vazduh često su na meti ruskih snaga, objašnjava se, dodajući da bi „prisustvo francuskih vojnika ili (onih) drugih nacija potencijalno zaštitilo određene oblasti ukrajinske teritorije“.

Francuska vlada navodno gleda na takvo raspoređivanje trupa kao na način za predstavljanje „strateške dileme“ za Moskvu, navodi list, dodajući da bi to moglo „ograničiti“ ruske mogućnosti ciljanja i napada.

Konkretno, to bi se moglo pokazati „od suštinskog značaja“ uoči dolaska američkih borbenih aviona F-16, koji bi trebalo da se dogodi kasnije ove godine, dodao je francuski dnevnik.

Francuska je do sada negirala da je bilo koja od njenih trupa bila prisutna u Ukrajini tokom sukoba, navodi mediji. Francuski predsednik Emanuel Makron izazvao je kontroverzu u ponedeljak kada je rekao novinarima da se potencijalno raspoređivanje trupa NATO u Ukrajini ne može isključiti u budućnosti.

- Danas nema konsenzusa da se na zvaničan način pošalju trupe na teren - rekao je on.

- Što se tiče dinamike, ne možemo ništa isključitiUčinićemo sve što je potrebno da sprečimo Rusiju da pobedi u ovom ratu - dodao je Makron, piše RT.

Makronove reči podelile saveznike

Makronovi komentari naveli su druge članice bloka predvođenog SAD, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Nemačku i Italiju, da razjasne da nemaju takve planove. Izjave francuskog predsednika su izgleda podržale dve baltičke zemlje – Estonija i Litvanija, koje su takođe rekle da se takav potez ne može isključiti.

Moskva je u odgovoru upozorila da bi raspoređivanje snaga NATO u Ukrajini učinilo neizbežnim direktan sukob između Rusije i vojnog bloka. Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežur demantovao je u petak da Pariz planira da pošalje bilo kakve borbene jedinice u Ukrajinu, dodajući da će učiniti „sve“ da izbegne rat sa Rusijom.

Sam francuski predsednik udvostručio je svoje komentare u četvrtak rekavši da su njegove reči „promišljene i odmerene“.

Prethodno je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao da će biti formirana „deveta koalicija za duboke napade“ sa ciljem da se Ukrajini isporuče rakete srednjeg i dugog dometa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading