HIMRAS PONOVO DESETKOVAO RUSKE SNAGE! U trećem ukrajinskom napadu za nekoliko dana poginulo više od 100 vojnika: ''Ovo više nisu izolovane greške...''

Autor:

Svet

29.02.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U utorak su ruske trupe iz 155. pomorske pešadijske brigade došle pod udar ukrajinskih bacača HIMARS, piše "Forbs". Inspekcija na otvorenom, usred bela dana, rezultirala je predvidivim ishodom za rusku brigadu.

HIMRAS PONOVO DESETKOVAO RUSKE SNAGE! U trećem ukrajinskom napadu za nekoliko dana poginulo više od 100 vojnika: ''Ovo više nisu izolovane greške...''

Foto: Tanjug/AP Tony Overman

Ukrajinski dron je primetio okupljene marince u Olenivki, nekih 13 kilometara istočno od linije fronta na istoku zemlje, te ih napao raketama M30/31 na GPS navođenje. Navodno je poginulo 19 Rusa, uključujući pukovnika i dva oficira, dok je komandant brigade, pukovnik Mihail Gudkov, ranjen.

To je treći put ove nedelje da se nešto ovakvo dogodilo.

- Ovo više nisu izolovane greške - piše ruski ratni bloger nadimka Military Informant. 

- Ovo je sad već dijagnoza - dodao je on.

Preko 100 Rusa poginula u prethodna dva udara

Ukrajinske snage su 20. i 21. februara locirale dve odvojene velike grupe ruskih trupa u dometu bacača HIMARS na frontu, i napale ih.

U prvom napadu, meta su bili vojnici 39. brigade u naselju Trudivske na istoku Ukrajine. Dve čete postrojile su se zajedno sa komandantom, pukovnikom Musaevim, kako bi im se obratio general-major Oleg Lvovič Moisejev.

Moisejev je navodno bio na putu prema četama kada je iznad njih preleteo ukrajinski dron, a Ukrajinci su otvorili vatru iz HIMARS-a. Front se nalazi samo 30-ak kilometara zapadno, oko Vugledara, a HIMARS-i rakete M30/31 mogu da bacaju do udaljenosti od preko 90 kilometara.

Snimci i fotografije koje su snimili preživeli prikazuju gomilu poginulih. Navodno je ubijeno 65 vojnika, uključujući samog Musaeva.

Postrojili su ih na otvorenom polju - prigovarao je jedan preživeli dok je snimao scenu. "J***ni komandanti".

Odmah sledećeg dana, dve grupe ruskih trupa opet su se okupile na otvorenom za obuku i inspekciju. Dve odvojene formacije iz 328. puka, 810. pomorske pešadijske brigade i 81. puk okupile su se u parku prirode Oleški peskovi, samo 30-ak kilometara južno od mostobrana ukrajinskih marinaca u selu Krinki na levoj obali rijeke Dnjepar.

Locirao ih je ukrajinski dron, a artiljerija je naciljala metu. Navodno je poginulo oko 60 Rusa.

Nikako da nauče lekciju

Treći napad bacačima HIMARS na okupljanje koje se praktično može nazvati paradom, dogodilo se samo šest dana kasnije. 

- Oni ne mogu da nauče lekciju - žalio se drugi ruski bloger, Oleg Carev. Teško je objasniti zašto se Rusi nastavljaju ovako da se postrojavaju u dometu HIMARS-a, ali samo dok ne shvatimo raspad sistema u ruskom vojnom vođstvu i obuci.

U dve godine nakon početka šireg ruskog rata u Ukrajini, moguće je da je ubijeno ili teško ranjeno čak 300.000 – ili preko 400.000, ako verujete tvrdnjama ukrajinske vojske – ruskih vojnika, uključujući možda i 30.000 samo u četvoromesečnoj bici za Avdijivku (Avdejevka) koja je kulminirala pre dve nedelje ukrajinskim povlačenjem i ruskom Pirovom pobedom.

Ukrajinski gubici mnogo su manji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ove nedelje je izjavio kako je u dve godine poginulo 31.000 ukrajinskih vojnika, implicirajući da ih je ranjeno još negde oko 100.000. Američke procene ukrajinskih gubitaka nešto su više.

U svakom slučaju, niko ne spori da je poginulo mnogo Rusa, piše portal "Index". Toliko, zapravo, da je Kremlj drastično skratio obuku novajlija kako bi ih brže poslao na front – samo nekoliko nedelja od mobilizacije. Rizik temeljnog obučavanja novih trupa je konstantno iscrpljivanje ruske okupatorske sile u Ukrajini, koja broji oko 400.000 ljudi, budući da su gubici veći od zamena.

Ali, postoji rizik i u žurbi. “Kvalitet novih regruta nastavlja da pada", rečeno je ove nedelje iz ukrajinske analitičke grupe "Frontelligence Insight".

- U poslednjoj fazi bitke za Avdejevku, grupa ruskih zarobljenika, koji su zarobljeni u februaru, bila je regrutovana sredinom januara - objašnjavaju iz grupe.

To je znak ishitrenih pokušaja ispunjavanja ciljeva i slanja ljudskih resursa bez obzira na neadekvatnu obuku -  dodaju oni.

Veliki gubici na ruskoj strani

Ako su vojnici mobilizovani u januaru zarobljeni samo mesec dana kasnije i novajlije koji prolaze brzu obuku u zemljama NATO-a uglavnom se obučavaju pet nedelja.

Neobučene trupe su nedisciplinovane trupe, koje verovatno nisu provele mnogo vremena sa svojim komandantima pre odlaska na front. Eksplicitno rečeno, ti vojnici su bezimeno "meso" u klanicama na frontu, ruskim napadima koji, čak i ako uspeju, rezultuju neverovatnim gubicima.

Nikoga ne bi trebalo da iznenadi da bi brigada poput 155. – koja je nekoliko puta uništena i obnovljena, a koju trenutno sačinjavaju loše obučeni vojnici kojima zapovedaju nezainteresovani oficiri – mogla napraviti toliko okrutnu grešku.

Još jedno postrojavanje, još jedna ceremonija, još jedan napad HIMARS-a - žali se "Military Informant", prenosi Blic,

Ovo će se nastaviti dok Rusi ne počnu zaista da obučavaju i vode svoje vojnike. Ili dok Ukrajincima ne ponestane raketa za HIMARS-e.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading