GORI NEBO NAD UKRAJINOM, DIČE SE JOŠ JEDNOM DOBIJENOM BITKOM: U Kijevu tvrde da su oborili 11 aviona za 11 dana, hitno se oglasili RUSI!

Autor:

Svet

01.03.2024

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vazdušne snage Rusije izgubile su u četvrtak još jedan lovac-bombarder Suhoj Su-34, tvrdi ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo.

GORI NEBO NAD UKRAJINOM, DIČE SE JOŠ JEDNOM DOBIJENOM BITKOM: U Kijevu tvrde da su oborili 11 aviona za 11 dana, hitno se oglasili RUSI!

Foto: www.profimedia.rs

Ukrajinci tvrde da su za 11 dana oborili 11 ruskih aviona: osam Su-34, dva lovca Suhoj Su-35 i retki radarski avion Berijev A-50. Ovu informaciju ruska strana nije zvanično potvrdila, iako njihovi vojni blogeri priznaju gubitak dva Suhoj S-35 i Berijev A-50, ali tvrde da su ih sami oborili u prijateljskoj vatri.

Rusko vazduhoplovstvo pod sve većim pritiskom

Međutim, tih 11 prijavljenih gubitaka su gori nego što bi mogli izgledati za rusko vazduhoplovstvo, koje je pod sve većim pritiskom.

Nejasno je kako su upravo Ukrajinci oborili toliko aviona, ako su brojke koje navode zaista tačne. Moguće je da je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo dodelilo neke od svojih američkih PVO sistema ''Patriot'' mobilnim grupama koje se kreću u neposrednoj blizini linije fronta, praveći zasedu za ruske avione i zatim se brzo krećući kako bi izbegli kontranapad.

Međutim, udaljenost od skoro 200 km na kojoj su Ukrajinci u petak oborili A-50 sugeriše da je to bio raketni sistem većeg dometa.

Možda je reč o hladnoratovskom S-200 koji je ukrajinsko vazduhoplovstvo izvuklo iz dugoročnog skladišta.

Takođe je očigledno da su Ukrajinci pomerili neke od svojih 24 NASAMS PVO sistema zemlja-vazduh sa dometom od 40 km bliže liniji fronta. Na kraju krajeva, Rusi su pronašli i uništili projektilom prvi NASAMS lanser u blizini južnog grada Zaporožja u ponedeljak.

Moguće je da su uspešne akcije ruskih snaga doprinele povećanju gubitaka avijacije. Nakon što je konačno porazila ukrajinski garnizon u ruševinama Avdejevke, ruska vojska u Ukrajini napreduje protiv drugih ukrajinskih garnizona kojima ponestaje municije.

Osećajući priliku da napreduje dalje, rusko vazduhoplovstvo izvodi više letova bliže liniji fronta, bombama potiskujući ukrajinske trupe, piše Jutarnji list, a prenosi Kurir.

- Neprijatelj je prevazišao strah od upotrebe avijacije direktno iznad bojišta - objasnili su iz ukrajinskog centra za odbrambene strategije, i iako to rezultira gubitkom aviona, njihove kopnene snage stiču značajnu prednost u vatrenoj moći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading