ZAPAD U PANICI, RUSIJA TESTIRALA MOĆNO ORUŽJE: Projektil leti brzinom 30.000 km na sat, može da bude lansiran i iz čuvenog nuklearnog voza! (VIDEO)

Autor:

Svet

01.03.2024

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon samo 24 sata pošto je predsednik Vladimir Putin izrekao vatrenu nuklearnu pretnju Zapadu, Rusija je testirala nuklearni projektil.

ZAPAD U PANICI, RUSIJA TESTIRALA MOĆNO ORUŽJE: Projektil leti brzinom 30.000 km na sat, može da bude lansiran i iz čuvenog nuklearnog voza! (VIDEO)

Foto: Twitter/RIA Novosti

Кomandanti Кremlja najavili su probno ispaljivanje balističke rakete Jars koja može da nosi nuklearne bojeve glave. Na snimku koji su objavili ruski državni mediji vidi se kako se oružje od 50.000 kg i dugo više od 20 metara ispaljuje iz mobilnog raketnog lansera.

Rakete Jars, poznate NATO snagama kao SS-29, mogu da lete brzinom od 25 maha iliti skoro 30.000 kilometara na sat.

Mogu da nose nuklearne bojeve glave snage do 500 kilotona. To je skoro 30 puta jače od bombe bombe koju su SAD bacile na Hirošimu da bi okončale Drugi svetski rat.

Rakete mogu biti ispaljene iz silosa odnosno kamiona ili nuklearnog voza koji juri po Rusiji, piše Kurir.

Pentagon: ''Poraz Ukrajine u aktuelnom sukobu može prourokovati vojni sukob NATO i Rusije''

Podsetimo, u četvrtak je šef Pentagona Lojd Ostin izjavio da poraz Ukrajine u aktuelnom sukobu može prouzrokovati vojni sukob između NATO i Rusije.

Izjava šefa Pentagona o potencijalnom vojnom sukobu između NATO i Rusije u slučaju poraza Ukrajine u aktuelnom sukobu izazvale su pažnju i zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

Tokom saslušanja u Predstavničkom domu SAD, Ostin je naglasio da NATO neće stajati po strani ako Ukrajina padne, izražavajući uverenje da bi Alijansa bila spremna da se suprotstavi ruskoj vojnoj intervenciji.

Njegove reči odražavaju rastuću tenziju između NATO i Rusije u vezi sa situacijom u Ukrajini.

U poslednjim mesecima, sve se češće čuju spekulacije o mogućnosti direktnog oružanog sukoba između NATO i Ruske Federacije. Dok Kremlj tvrdi da Rusija ne predstavlja pretnju i da neće prvi napasti, istovremeno naglašava da će zaštititi svoje interese od bilo kakvih potencijalnih opasnosti.

Zabeležena je i povećana vojna aktivnost NATO u blizini ruskih granica, što je dovelo do optužbi za "obuzdavanje ruske agresije". Moskva je izrazila zabrinutost zbog ovakvih poteza, insistirajući na dijalogu sa NATO-om na osnovu međusobnog poštovanja i jednakosti.

Napetosti između NATO i Rusije predstavljaju ozbiljan izazov za stabilnost Evrope i globalnu bezbednost. U ovom trenutku, važno je da obe strane održe otvorene linije komunikacije i tragaju za diplomatskim rešenjima kako bi se izbegao scenario vojnog sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading