Mađarskoj isporučen američko-norveški PVO sistem NASAMS

Autor:

Svet

30.10.2023

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oružanim snagama Mađarske isporučen je savremeni PVO sistem srednjeg dometa NASAMS. Budimpešta time nastavlja proces modernizacije kroz zamenu postojeće vojne tehnike sovjetskog i ruskog porekla novom zapadne proizvodnje.

Mađarskoj isporučen američko-norveški PVO sistem NASAMS

Foto: honvedelem.hu

- Nabavili smo novi raketni sistem PVO koji je poslednja reč tehnologije..to je jedna od novih dragocenosti za oružane snage koje se transformišu i potpuno prenaoružavaju - rekao je mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnički. On je dodao da su ruska invazija na Ukrajinu februara 2022. i izraelsko-palestinski sukob primeri ključnog značaja raketnih sistema PVO.

Ugovor za nabavku NASAMS-a i pratećih raketa AMRAAM-ER vredan jednu milijardu dolara Mađarska je potpisala novembra 2020. Reč je o sistemu koji su zajedno razvili norveški Kongsberg i Američki Rejtion (Raytheon) za potrebe norveškog ratnog vazduhoplovstva, piše Balkansec.net.

Mađarska će tim sistemom zameniti arsenal postojećih PVO sistema sovjetskog porekla 2K12 Kub (SA-6). Korisnik NASAMS-a biće 205. raketni PVO u Đeru.

Vašington je Mađarskoj u maju 2020. odobrio kupovina 62 rakete AMRAAM-ER za potrebe PVO sistema NASAMS "koji će pružati zaštitu od krstarećih raketa, bespilotnih letelica, helikoptera i aviona".

Reč je o američkoj aktivno samonavođenoj raketi "ispali i zaboravi" kakvu koriste borbeni avioni uključujući mađarski Gripen, ali u novoj verziji posebno razvijenoj za NASAMS.

Ovaj sistem koristi više država sveta uključujuči SAD, Australiju, Čile, Španiju, Litvaniju i Oman. NASAMS je dobila i Ukrajina i to je prvi korisnik koji upotrebljava sistem u ratnim uslovima.

Prema navodima proizvođača ovaj PVO sistem je namenjen za zaštitu vazduhoplovnih baza, luka, gradova i drugih lokacija od vojnog značaja. Ima "mrežo-centričnu" arhitekturu, može da deluje istovremeno po više ciljeva i predviđen je kao sastavni deo integrisanog sistema PVO i protivraketne odbrane. Pored raketa AMRAAM-ER srednjeg dometa može da koristi i AIM-9X-2 malog dometa.

NASAMS koristi aktivni 3D radar AN/MPQ-64F1 Sentinel, kao i pasivne optoelektronske i infracrvene senzore, piše Balkansec.net.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading