SAD POTVRDILE ZLE SUMNJE! Izveli su pet napada na Hute i otkrili im NOVU tehnologiju - prvi put su ih koristili tokom napada!

Autor:

Svet

18.02.2024

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napadi Huta u području Crvenog mora predstavljaju jedan od znakova proširenja sukoba na Bliskom istoku

SAD POTVRDILE ZLE SUMNJE! Izveli su pet napada na Hute i otkrili im NOVU tehnologiju - prvi put su ih koristili tokom napada!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Sjedinjene Američke Države izvele su pet odbrambenih napada u delovima Jemena pod kontrolom Huta, saopštio je CENTCOM.

Ovi napadi su se desili u okviru sukoba koji traje od 23. oktobra, a ovo je prvi put da su Huti koristili bespilotna podvodna vozila tokom napada, prenosi Avaz.ba.

Prva upotreba bespilotnih podvodnih vozila

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država je prvi put primetila korišćenje bespilotnih podvodnih vozila od strane Huta od početka napada 23. oktobra. Ovo predstavlja značajan razvoj u sukobu i pokazatelj tehnološkog napretka Huta.

 

 

Odbrambeni napadi SAD-a

U saopštenju CENTCOM-a se navodi da su tokom jučerašnjih napada pogođene tri brodske krstareće rakete, bespilotno podvodno plovilo i površinsko plovilo bez posade. Ovi napadi su izvedeni kao odgovor na pretnju koju predstavljaju projektili i plovila Huta za brodove američke mornarice i trgovačke brodove u tom području.

Proširenje sukoba na Bliskom istoku

Napadi Huta u području Crvenog mora predstavljaju jedan od znakova proširenja sukoba na Bliskom istoku, posebno nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa. Ovo ukazuje na kompleksnost i međusobno povezivanje sukoba u regionu, sa Jemenom kao dodatnim žarištem napetosti.

Huti tvrde solidarnost prema Palestincima

Huti tvrde da napadaju iz solidarnosti prema Palestincima tokom napada Izraela na Gazu. Ovo pokazuje da sukobi na Bliskom istoku imaju globalni uticaj i da se različite grupe u regionu povezuju i reaguju na dešavanja izvan svojih granica.

(Avaz.ba)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading