PALA NAJMOĆNIJA TVRĐAVA KIJEVA! Pred Putinovom vojskom 200 kilometara ravnice, Ovo bi mogla da bude TAČKA PREOKRETA

Autor: B. K. - E. S. T.

Svet

17.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske snage povukle se iz Avdejevke, uz sumnjivu tvrdnju da to Rusiji ne donosi nikakvu stratešku prednost

PALA NAJMOĆNIJA TVRĐAVA KIJEVA! Pred Putinovom vojskom 200 kilometara ravnice, Ovo bi mogla da bude TAČKA PREOKRETA

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus/Gavriil Grigorov/Libkos

Jedna od najvećih bitaka od početka ruske agresije na Ukrajinu juče je okončana. Snage pod kontrolom Kremlja zauzele su Avdejevku (Avdijevku, ako pitate Ukrajince) nakon što su se ukrajinske oružane snage povukle iz ovog mesta.


A to mesto bilo je, nimalo slučajno, veoma važno svih prethodnih godina. Avdejevka je, naime, bila najveća tvrđava Kijeva i Volodimira Zelenskog još od 2014. i iz nje je granatiran Donjeck, što je predstavljalo konstantnu pretnju za ruske interese.
Bilo kako bilo, ukrajinska vojska saopštila je da je zbog eskalacije oružanih borbi u Avdejevki izdato naređenje o povlačenju trupa iz jugoistočnog dela tog grada (čitajte iz celog grada pošto je ostatak već osvojen), ali i da ta odluka, kako se navodi, nije pružila nikakvu stratešku prednost Rusiji.


ARTILJERIJA


Oleksandar Tarnavski, komandant ukrajinske jugoistočne vojne zone, objavio je na Telegram kanalu da su se ukrajinske jedinice povukle uz male gubitke, prenosi Rojters.


- U teškoj situaciji na bojnom polju, gde su ostale samo ruševine i gomile cigala, naš prioritet je da se sačuvaju životi vojnika - napisao je Tarnavski.


Komandant ukrajinske jugoistočne vojne zone je opisao područje Avdejevke kao žarišnu tačku na liniji fronta dugoj oko 1.000 kilometara.


- Neprijatelj danonoćno izvodi masivne artiljerijske udare i ne prestaje s istovremenim napadima iz više pravaca. Ukrajinski vojnici manevrišu, povlače se s uništenih pozicija i učvršćuju svoje položaje na novim linijama odbrane - objavio je Tarnavski i potvrdio da ruske snage dejstvuju u nameri da "zbrišu grad s lica zemlje".


Ono što je najveći problem za snage novog komandanta ukrajinske vojske Oleksandra Sirskog (došao umesto Valerija Zalužnog) jeste to što se, kako pišu ruski Telegram kanali, od Avdejevke ka Kijevu prostire ravna stepa u dužini od čak 200 kilometara. U najkraćem, to je idealna maršruta za ruske snage, koje na tom putu teško da može da zaustavi desetkovana ukrajinska vojska.


- Sada se pred nama pruža beskrajna stepa, ravna da ravnija ne može biti. Avdejevka je bila najveća snaga, tvrđava Kijeva, mesto u koje se kleo Volodimir Zelenski. Avdejevka je bila grad koji moramo proći. I prolazimo ga. A oni neka sada vide šta će - preneo je jedan ruski vojni Telegram kanal izjavu (ili navodnu izjavu) jednog iskusnog oficira.


NE SHVATAJU


Ono što se zna jeste da je bitka za Avdejevku, po svemu sudeći, na obe strane odnela više života nego bahmutska klanica, o kojoj je pričao ceo svet. Kako ističu ukrajinski mediji, sve bi bilo drugačije da je na vreme stigla pomoć u municiji, pre svega, od zapadnih saveznika.


- Mi, prosto, nemamo čime da se borimo. Uzalud herojstvo, uzalud svi položeni životi ukoliko nemate čime da udarite po agresoru. I nemojmo se zavaravati da Rusi to ne shvataju. Naprotiv, čim vide i najmanju slabost, oni udaraju - opisuje jedan ukrajinski oficir.
A ako pitamo Ruse, Avdejevka je najbitnija zato što se u tom gradu osam godina gradilo jedno od najjačih uporišta ukrajinskih snaga u Donjecku. Plus, odatle je raketirano samo gradsko jezgro Donjecka. Neće to, naravno, biti potpuno onemogućeno, ali će biti i te kako otežano.
Kako pišu ruski vojni eksperti, kao što rekosmo, put od Avdejevke napred je otvoren.
- Ne treba da čudi što su Ukrajinci ovoliko branili Avdejevku. Čim je tako, znači da im je to mesto izuzetno važno. Verujte, pretrpeli su gubitke koji nisu zapamćeni. Znači da su hteli po svaku cenu da zadrže grad ili makar delimičnu kontrolu nad njim - ističe naš izvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading