KOMUNIKACIJA PREKO POSREDNIKA: U Kairu u toku ''pregovori'' o primirju bez delegacije Hamasa!

Autor:

Svet

13.02.2024

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas su se visoki zvaničnici iz Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Egipta i Katara okupili u Kairu u nastojanju da postignu sporazum o primirju u Pojasu Gaze.

KOMUNIKACIJA PREKO POSREDNIKA: U Kairu u toku ''pregovori'' o primirju bez delegacije Hamasa!

Foto: Profimedia

Nažalost, predstavnici Hamasa nisu poslali svoju delegaciju na ovaj sastanak.

Al Džazira prenosi da je cilj pregovora da se pronađe prihvatljiva formulu za Hamas, ali neimenovani zvaničnik te palestinske organizacije ističe da će potpisivanje sporazuma biti moguće samo ukoliko Izrael pokaže posvećenost okončanju sukoba i povlačenju svojih snaga iz Pojasa Gaze.

Palestinski zvaničnik je potvrdio da je Hamas izrazio zabrinutost da bi Izrael mogao ponovno pokrenuti vojne operacije nakon oslobađanja izraelskih zarobljenika. Predstavnik Hamasa je za katarski medij izjavio da njihova delegacija nije prisutna na razgovorima u Kairu.

- Još uvek čekamo rezultate tekućeg sastanka u Kairu, a komunikacija se nastavlja sa posrednicima - rekao je neimenovani zvaničnik Hamasa.

Podsetimo, ranije danas smo objavili da direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns trebalo bi da danas doputuje u Kairo, na novu rundu pregovora o prekidu vatre između izraelske vojske i pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, prenosi Tajms of Izrael.

Posrednik u pregovorima je Katar, a tražiće se prekid vatre u zamenu za oslobađanje talaca koje Hamas drži u pojasu Gaze.

Kako navodi izraelski portal, nakon pritisaka američke vlade, i Izrael će, navodno, u Kairo poslati delegaciju, koja uključuje šefa Mosada Dejvida Barnea i direktora Šin Beta Ronena Bara.

Berns je bio deo pregovaračkog tima SAD na pregovorima sa predstavnicima Hamasa prošlog meseca u Parizu.

Očekuje se da će pregovarači nastaviti da ulažu napore na pronalaženju rešenja kako bi se postiglo stabilno primirje u regionu. Sve strane su pozvane na dijalog i konstruktivne pregovore kako bi se osigurala dugoročna stabilnost u Pojasu Gaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading