STRATEŠKI ZNAČAJ AVDIJEVKE: Rusi na korak do ključne pobede!

Autor:

Svet

12.02.2024

20:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske trupe probile se u Avdijevku

STRATEŠKI ZNAČAJ AVDIJEVKE:  Rusi na korak do ključne pobede!

Foto: Tanjug/AP/Pavel Bednyakov/ Adel Hana, Profimedia Sputnik Profimedia


Nakon četiri meseci žestokih borbi, ruske trupe iz 2. i 41. kombinovane armije konačno su se probile u Avdijevku, ključno ukrajinsko uporište svega osam kilometara severozapadno od okupiranog Donjecka. Gradonačelnik Avdijevke Vitalij Barabaš izjavio je da je neprijatelj pritiskao grad iz svih smerova i da su Rusi koristili artiljeriju, vazdušne udare i pešadiju u pokušaju da zauzmu grad. Situacija u Avdijevki postala je kritična, a predratna populacija od 33.000 ljudi svela se na manje od 950 stanovnika.

Borbe za Avdijevku

Ruske trupe okružuju grad i eskaliraju svoje napade, dok ukrajinske snage jačaju odbranu grada. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je svog generala Valerija Zalužnog i postavio Oleksandra Sirskog, signalizirajući nameru da se bori za Avdijevku čak i po visokoj ceni. Jedna od najboljih brigada ukrajinske vojske, 3. jurišna brigada, stigla je u razrušeni grad kako bi smanjila pritisak na glavni put u centru Avdijevke.

 

 


Strateški značaj Avdijevke

Bitka za Avdijevku ima poseban značaj jer bi zauzimanje ovog grada bila propagandna pobeda za Rusiju uoči druge godišnjice početka invazije na Ukrajinu. Takođe, predstavljala bi izuzetno izazovan zadatak za Ukrajinu, ali i mogućnost za Rusiju da konsoliduje svoje položaje u regionu.

Avdijevka na prvoj liniji

Avdijevka je grad na prvoj liniji sukoba još od 2014. godine, kada su izbile borbe između kijevskih snaga i separatista koje podržava Kremlj. Nalazi se samo 13 kilometara od grada Donjecka, prestonice istoimene oblasti pod ruskom kontrolom. Ruska vojska pokušava da osvoji ovaj grad već dugi niz godina, a njegovo zauzimanje bi imalo veliki strateški značaj.

 

 

 

 


Politicki i vojni uticaj

Gubitak Avdijevke ograničio bi sposobnost Ukrajine da pokrene protivofanzivne operacije protiv Rusije u Donbasu, dok bi zauzimanje grada omogućilo Rusiji da konsoliduje svoje položaje i poboljša logističke mogućnosti u regionu. Takođe, ojačalo bi poziciju onih koji zagovaraju smanjenje vojne pomoći Ukrajini.


Avdijevka je postala epicentar sukoba između ruskih i ukrajinskih snaga, a njen strateški značaj čini je ključnim tačkom u ovom dugotrajnom sukobu. Dok se borbe nastavljaju, sudbina grada i njen uticaj na širu geopolitičku situaciju u regionu ostaju neizvesni.

 

 

(BLIC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading