BAJDEN ZAGRMEO NA IZRAEL: Preterali ste, više vas ne podržavamo!

Autor:

Svet

09.02.2024

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabrinuti su zbog takvih operacija

BAJDEN ZAGRMEO NA IZRAEL: Preterali ste, više vas ne podržavamo!

Foto: Tanjug/AP

Vojni odgovor Izraela u Pojasu Gaze bio je preteran, rekao je američki predsednik Džo Bajden sinoć u Beloj kući, tokom konferencije za novinare.

Bela kuća neće podržati nove napade na Gazu

- Takođe, zaista se zalažem da humanitarna pomoć stigne u Gazu. Takođe sam za prekid vatre kako bi se omogućilo oslobađanje talaca. Sve ovo mora da prestane što pre, ima mnogo nevinih ljudi, mnogo onih koji gladuju, koji su u nevolji i koji umiru - naglasio je američki predsednik.

Bela kuća je saopštila da neće podržati nikakve planove Izraela za velike vojne operacije u Rafi, u južnom pojasu Gaze, i napomenula da je američki ministar spoljnih poslova Entoni Blinken jasno izrazio zabrinutost SAD zbog takvih operacija. Izrael je ovih dana snažno bombardovao Rafu.

- Svaka velika vojna operacija u Rafi u ovom trenutku, pod ovim okolnostima, sa više od milion ili milion i po Palestinaca koji su potražili utočište u Rafi, ne vodeći računa o svojoj bezbednosti, bila bi katastrofa. Mi to ne podržavamo - rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Polovina stanovništva Gaze sada se nalazi u Rafi i nema gde da ode, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Izveštaji da izraelska vojska namerava da se u narednom periodu fokusira na Rafu su alarmantni, napisao je on na platformi X (Tviter).

- Takva akcija bi eksponencijalno povećala ono što je već humanitarna noćna mora sa neopisivim regionalnim posledicama - naveo je Gutereš.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading