PUTINU CIRKONI DONOSE POBEDU: Rusi napali novim hiperzvučnim oružjem, od kog nema odbrane

Autor:

Svet

08.02.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj projektil je opasniji od kinžala jer ga radari ne primete do poslednjeg trenutka

PUTINU CIRKONI DONOSE POBEDU: Rusi napali novim hiperzvučnim oružjem, od kog nema odbrane

Foto: Profimedia, Tanjug/Ap


Ukrajinske vlasti saopštile su da su Rusi u poslednjem masovnom raketnom napadu na Kijev koristili i protivbrodsku hipersoničnu raketu cirkon 3M22. Rezultat udara na sisteme PVO, industrijske objekte i objekte vojne infrastrukture bio je poražavajući jer napad cirkonom nije na vreme uočen.


DVA MINUTA DO SMRTI


Naime, rakete cirkon dosad su imali samo jedna korveta i nekoliko atomskih podmornica Severne flote. Udari po Ukrajini svedoče da su Rusi prilagodili cirkone i za ispaljivanje sa zemlje, što im daje prednost čak i u odnosu na hipersonične kinžale. Naime, kinžali se ispaljuju s aviona mig-31, koje radari primete po uzletanju iz Belorusije. To Ukrajincima daje vreme da pre ispaljenja kinžala predvide cilj napada i promene položaj PVO. Međutim, i ako radari registruju cirkon i utvrde pravac leta, to je suviše kasno da se reaguje. Tako je i poslednji put sistem uzbunjivanja registrovao nalet hipersonične rakete u 7.40, a ona je udarila već dva minuta kasnije.


Ukrajinci su kasnije našli fragmente cirkona kod Kijeva s oznakom 3M22 i objavili fotografije s paničnim izveštajem da takvu raketu ne mogu presresti sistemi PVO. Prema tim podacima, cirkon je ispaljen s Krima, što ukazije da su Rusi ovaj projektil prilagodili za obalsku odbranu iz vertikalnog lansirnog kontejnera. Pretpostavlja se da su Rusi jednostavno isprobali kakav efekat na kopnene ciljeve proizvodi ova raketa s bojevom glavom, koja nosi 300 kilograma visokobrizantnog eksploziva.


Karakteristike cirkona potvrđuju da njeno presretanje tehnički nije moguće PVO sistemima kojima raspolaže Ukrajina. Naime, cirkon leti brzinom od devet maha (11.295 kilometara na čas), dok raketa američkog PVO sistema patriot može da razvije samo 3,5 maha, što presretanje čini nemogućim.


UBICA NOSAČA AVIONA


Vladimir Putin je 2018. objavio svetu da raspolaže sa šest superoružja, među kojima je i cirkon, koji je u osnovi projektovan kao protivbrodski projektil. Ruski stručnjaci tvrde da projektil može izbeći najsofisticiranije američke sisteme protivvazdušne odbrane i potopiti američki nosač aviona. Naime, bojeva glava može da bude i nuklearna, sa snagom od 300 kilotona, a to je 15 puta jače od atomske bombe bačene na Hirošimu. Sasvim dovoljno da se potopi cela flota.

CIRKON S NUKLEARNOM BOJEVOM GLAVOM MOŽE DA ZBRIŠE CELU AMERIČKU FLOTU


Čudo nauke: Oblak plazme zaslepljuje radare


Iako je namenjen za rat, cirkon je remek-delo nauke. Leti do cilja na visini od 28 kilometara gde gotovo da nema otpora vazduha. To mu omogućava ogromnu brzinu, zahvaljujući kojoj po povratku u atmosferu proizvodi ogroman pritisak na vazduh i time stvara plazmu (četvrto agregatno stanje, usijani gasovi). Pritom plazma upija radiotalase, koji ne mogu da se odbiju od rakete, pa ona tako postaje nevidljiva za radare.


TABELA
Velika brzina i domet
Dužina 9,5 m
Prečnik: 60 cm
Brzina 9 maha
Domet 1.600 km
Visina 28 km
Bojeva glava 400 kg



Avdejevka pred padom, u moru ognja


Avdejevka je zbrisana s lica zemlje, ali se u njoj na poslednjem položaju još brani pet ukrajinskih brigada. Rusi su se prethodnih dana probili sa severa i zauzeli železnički most, s kojeg kao na dlanu s udaljenosti od 550 metara vidi jedini put kojim još branioci mogu da se snabdevaju ili da se spasu iz ovog grada, opkoljenog s tri strane.
Rusko vazduhoplovstvo je tokom noći bacilo oko 50 klizećih bombi od tone i po na uzak pojas zgrada u koji su Ukrajinci doveli sveže jedinice da odbrane put za snabdevanje. Međutim, i Rusi su uveli rezerve i napali širim frontom da bi razvukli ukrajinsku odbranu i našli tanko mesto za proboj. Ukrajinska pešadija još ima dovoljno širok koridor da se izvuče, ali ne i da spase tešku tehniku.


TAKER KARLSON PREKO BEOGRADA U AMERIKU


Američki novinar Taker Karlson napustio je Rusiju avionom na liniji Moskva-Beograd. On je potom nastavio put za SAD iako tamo pozivaju na njegovo hapšenje zbog intervjua s Vladimirom Putinom u Moskvi. Karlson je tako prvi put boravio u Srbiji iako je prošle godine razgovarao i s predsednikom Aleksandrom Vučićem u našoj ambasadi u Budimpešti.


Intervju s Putinom može da se pogleda na Karlsonovom sajtu i Tviteru, čiji je vlasnik Ilon Mask obećao da će ga pustiti u celosti, bez cenzure. Karlson je ponudio intervju i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, ali nije dobio odgovor iz Kijeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading