TONA MUNICIJE ZA UKRAJINCE: Nemci se otvorili prema Zelenskom, a ovo im je glavni plan

Autor:

Svet

06.02.2024

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rajnmetal je u oktobru 2023. osnovao zajedničko preduzeće u Kijevu sa ukrajinskom državnom kompanijom Ukroboronprom, koja se bavi poslovima održavanja i popravke vojne opreme

TONA MUNICIJE ZA UKRAJINCE: Nemci se otvorili prema Zelenskom, a ovo im je glavni plan

Foto: Tanjug/AP

Nemački proizvođač naoružanja Rajnmetal isporučiće Ukrajini više desetina hiljada komada municije kalibra 155 milimetara, nakon što je do kraja 2023. proizvedeno i isporučeno 40.000 od ukupno 300.000 komada municije od 35 milimetara za tenk Gepard.

Rajnmetal je trenutno jedina kompanija sposobna da snabdeva ukrajinsku vojsku velikim brojem nove municije srednjeg i velikog kalibra, prenosi Ukrinform.

Rajnmetal je u oktobru 2023. osnovao zajedničko preduzeće u Kijevu sa ukrajinskom državnom kompanijom Ukroboronprom, koja se bavi poslovima održavanja i popravke vojne opreme.

Ukrajina planira da to preduzeće započne proizvodnju oklopnih vozila.

"Cilj je pretvoriti Ukrajinu u efikasnog partnera, obnoviti njen nekada moćni odbrambeni sektor i obezbediti njenu stratešku autonomiju", saopšteno je iz Rajnmetala.

Kompanija Rajnmetal je do kraja 2023. godine isporučila Ukrajini više od 100 borbenih pešadijskih vozila Marderdok će isporuke u "dvocifrenom opsegu" biti isporučene tokom ove godine.

Dok Ukrajina čeka nove pošiljke municije, Belorusija i Rusija rade na objedinjavanju spiskova ekstremista i ekstremističkih grupa, izjavio je danas ambasador Belorusije u Ruskoj Federaciji Dmitrij Krutoj.

"Naravno, ovde je potrebna veća koordinacija bezbednosnih agencija. Mislim da će to biti rešeno u bliskoj budućnosti", rekao je ambasador Krutoj, prenosi beloruska agencija Belta.

On je napomenuo da se o ovoj ideji već više puta razgovaralo na nivou ministara unutrašnjih poslova Belorusije i Rusije.

"Građani su zbunjeni kada neke od grupa koje su prepoznate kao ekstremističke, na primer, u Rusiji, objave neke poruke ovde, ili obrnuto - koje su ovde prepoznate kao ekstremističke, a objave poruke u Rusiji. Ima ljudi koji su pobegli u Rusiju, gde se protiv njih ne pokrecu krivični postupci, ili obrnuto", rekao je Krutoj, navodi Interfaks.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading