I NEMCI SE PRIDRUŽILI BORBI PROTIV HUTA! Šalju ratni brod u Crveno more, očekuje se aminovanje Bundestaga!

Autor:

Svet

01.02.2024

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predviđena vojna misija članica EU ima za cilj zaštitu trgovačkih brodova od napada jemenskih Huta.

I NEMCI SE PRIDRUŽILI BORBI PROTIV HUTA! Šalju ratni brod u Crveno more, očekuje se aminovanje Bundestaga!

Foto: shutterstock.com/Srećna republika

Nemačka planira da se pridruži predstojećoj misiji Evropske unije za zaštitu pomorskog saobraćaja u Crvenom moru slanjem fregate Hesen, izvestili su nemački mediji u četvrtak.

Fregata Hesen trebalo bi da zaplovi iz luke Vilhelmshafen naredne nedelje, gde će preuzeti zadatke u okviru misije, čije odobrenje se očekuje od Bundestaga u februaru, prenosi Jutarnji.hr.

Predviđena vojna misija članica EU ima za cilj zaštitu trgovačkih brodova od napada jemenskih Huta, oružane islamističke grupe sa iranskom podrškom. Misija, nazvana Aspides (Protektor), uključivaće više ratnih brodova i protivraketne sisteme.

Fregata Hesen je opremljena protivraketnim sistemima i specijalno je dizajnirana za zaštitu i pratnju drugih plovila, posedujući radar koji prati vazdušni prostor veličine Severnog mora.

Simtje Moler, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, izjavio je u četvrtak u Briselu da bi EU mogla doneti odluku o misiji do 19. februara, nakon čega će Bundestag brzo odobriti učešće Bundesvera.

Napadi na teretne brodove u Crvenom moru izazvali su poteškoće u snabdevanju delova nemačke industrije, dok je fabrika automobila "Tesla" blizu Berlina obustavila proizvodnju na dve nedelje.

Ko su Huti?

Huti, poznati i kao pokret Ansar Alah (božji pomoćnici) militantna su grupa koja kontroliše najveći deo Jemena, uključujući glavni grad Sanu i pojedine oblasti na zapadu i severu zemlje, u blizini granice sa Saudijskom Arabijom.

Huti su osnovani devedesetih godina prošlog veka, međutim, široj javnosti postali su poznati 2014, kad se militantna grupa pobunila protiv jemenske vlade, što je dovelo do njene ostavke.

Saudijska Arabija je tada vojno intervenisala da bi pokušala da obnovi prvobitnu vladu, nakon što su Huti zauzeli prestonicu, čime je počeo građanski rat u kojem su stradale stotine hiljada ljudi. Grupa je provela godine, uz podršku Irana, boreći se protiv vojne koalicije predvođenu Saudijskom Arabijom, a zaraćene strane su pokušale da održe mirovne pregovore, ali bezuspešno.

(Jutarnji list)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading