IZRAELCI PRISTALI NA PREKID VATRE! Oglasio se Katar, Hamas PRIPREMA odgovor!

Autor:

Svet

01.02.2024

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hamas je saopštio ranije da proučava tekst i priprema odgovor.

IZRAELCI PRISTALI NA PREKID VATRE! Oglasio se Katar, Hamas PRIPREMA odgovor!

Foto: Tanjug/AP

Izrael je pristao na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a pozitivna reakcija stigla je i od palestinskog pokreta Hamas, saopštio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Ansari.

- Izrael je pristao na predlog o prekidu vatre i dobili smo početnu pozitivnu reakciju Hamasa - rekao je Ansari "Al Džaziri".

Katarski i egipatski posrednici predstavili su Hamasu ove sedmice prvi konkretan predlog za produženi prekid borbi u Gazi, dogovoren sa Izraelom i SAD u Parizu prošle sedmice.

Hamas je saopštio ranije da proučava tekst i priprema odgovor.

Hamas je, inače, skraćenica za Islamski pokret otpora i na arapskom znači "revnost".

Podsetimo, Hamas je palestinska islamistička militantna grupa koja vlada pojasom Gaze.

Hamas se zakleo na uništenje Izraela i vodio je nekoliko ratova sa jevrejskom državom otkako je preuzeo vlast u Gazi 2007. godine, piše BBC.

Hamas je vlast u Pojasu Gaze tada preuzeo nakon kratkog rata protiv snaga Fataha lojalnih predsedniku Mahmudu Abasu, šefu Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Između tih ratova, Hamas je ispalio ili dozvolio drugim grupama da ispaljuju hiljade raketa na Izrael, te je izvodio druge smrtonosne napade. Izrael je takođe više puta napadao Hamas vazdušnim udarima i, zajedno sa Egiptom, blokirao je pojas Gaze od 2007. godine, kako je objašnjeno, zbog bezbednosti.

Izrael, Sjedinjene Države, Evropska unija i Velika Britanija, kao i druge sile, označavaju Hamas u celini, ili u nekim slučajevima njegovo vojno krilo, terorističkom grupom. Iran podržava Hamas finansiranjem i njegovim pripadnicima obezbeđuje oružje i obuku.

(Al Džazira)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading