IRAN ISTOVREMENO LANSIRAO TRI SATELITA! Feniks upotrebljen PRVI put, lansiranje uteralo strah Evropi - mogli bi to iskoristiti za nešto UŽASNO!

Autor:

Svet

28.01.2024

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva manja satelita imaju zadatak da testiraju uskopojasnu komunikaciju i geopozicioniranje.

IRAN ISTOVREMENO LANSIRAO TRI SATELITA! Feniks upotrebljen PRVI put, lansiranje uteralo strah Evropi - mogli bi to iskoristiti za nešto UŽASNO!

Foto: Iranian Defense Ministry via AP

Iransko ministarstvo odbrane je nedavno izvelo impresivan podvig lansirajući tri satelita istovremeno, koristeći raketu-nosač Feniks.

Ovi sateliti su uspešno plasirani u orbitu na visini od 450 kilometara iznad Zemljine površine. Najveći među njima je satelit Mahda, težak 32 kilograma, dok su dva manja satelita težine oko 10 kilograma svaki, prenosi Tanjug.

Testiranje uskopojasne komunikacije i geopozicioniranje

Dva manja satelita imaju zadatak da testiraju uskopojasnu komunikaciju i geopozicioniranje, što predstavlja značajan korak napred u tehnološkim mogućnostima Irana u oblasti svemirskih istraživanja. Ovi testovi mogu pružiti dragocene podatke za buduće misije i komunikacione sisteme.


Nedavna lansiranja iranskih satelita izazvala su zabrinutost u evropskim zemljama, koje strahuju da bi ova tehnologija mogla biti iskorišćena za razvoj balističkih raketa dugog dometa. Međutim, zvaničnici iz Teherana su odbacili ove optužbe, ističući da je razvoj tehnologije za mirnodopske svrhe legitimno pravo Irana.

Ovo lansiranje predstavlja značajan korak napred za iranski svemirski program i pokazuje sposobnost zemlje da samostalno razvija i lansira satelite. Iran je očigledno posvećen razvoju svemirskih tehnologija i istraživanjima, te će buduća dostignuća u ovoj oblasti svakako biti praćena sa velikim interesovanjem.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading