PUČ U NEMAČKOJ? Okršaj sa policijom i vicekancelarom Robertom Habekom (VIDEO)

Autor:

Svet

09.01.2024

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protesti poljoprivrednika u Nemačkoj

PUČ U NEMAČKOJ? Okršaj sa policijom i vicekancelarom Robertom Habekom (VIDEO)

Foto: društvena mreža x


Nemačku već drugi dan potresaju protesti poljoprivrednika, koji su traktorima blokirali celu zemlju. Juče, protest je kulminirao okršajem sa policijom, u koji je bio upleten i vicekancelar Robert Habek.

Prema izveštaju Dojče velea, Habek se prošlog četvrtka uveče vraćao sa odmora na kojem je bio sa suprugom, kada su se na trajektu približavali pristaništu u Šlitsilu, samo da bi shvatili da su 250 do 300 poljoprivrednika blokirali luku na severu Nemačke.

 

 


Prinuđen povratak na ostrvo

Nakon što su poljoprivrednici sprečili Habeka da se iskrca, on je bio prinuđen da se vrati na ostrvo Halig Hoge i kasnije se vratiti na kopno drugim trajektom. Situacija je bila veoma napeta, a policija je intervenisala kako bi sprečila dalje eskalacije.

 

 

Policija iz Flensburga je saopštila da je grupa demonstranata pokušala da se popne na trajekt, ali su ih policajci zaustavili, delom i upotrebom biber-spreja. Srećom, nije bilo povređenih, a vicekancelar je kasnije tokom noći uspeo da se iskrca bez daljih incidenata.

 

 


Poziv na zaštitu demokratije

Habek se nije suzdržao od komentara nakon ovog događaja. On je upozorio da su ekstremne snage preotele protest poljoprivrednika širom zemlje, pominjući čak priče o puču. U video poruci koju je objavio na društvenim mrežama, Habek je pozvao na zaštitu demokratije i istakao formiranje ekstremističkih grupa, kao i otvoreno pokazivanje nacionalističkih simbola.

Ministar ekonomije Nemačke je istakao da je bio spreman da razgovara sa poljoprivrednicima, ali da bezbednosna situacija nije omogućila razgovore sa svima. Ovo je samo jedan od brojnih incidenata koji su obeležili proteste poljoprivrednika u Nemačkoj, čime su pokazali svoju odlučnost da se čuju i da se njihovi zahtevi uzmu u obzir.

(Deutsche Welle)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading