IZRAEL IDE NA SUD! U Hagu će se braniti od optužba za GENOCID!

Autor:

Svet

02.01.2024

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postupci na sudu mogu da potraju godinama, ali neposredni cilj Izraela bi bio da spreči sud da izda privremenu naredbu za zaustavljanje vojne operacije u Gazi.

IZRAEL IDE NA SUD! U Hagu će se braniti od optužba za GENOCID!

Foto: Tanjug/AP

Izrael će braniti svoje postupke u Gazi pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, nakon što je Južnoafrička Republika prošle sedmice pokrenula postupak protiv te države optužujući je za genocid, javili su danas izraelski mediji.

- Izrael, koji je dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu, neće bojkotovati postupak. Mi ćemo učestvovati i odbaciti apsurdnu optužbu koja predstavlja klevetu - rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi za sajt Ynet.

Izraelski list "Haarec" je objavio da je ta odluka doneta tokom sastanka kojim je predsedavao izraelski premijer Benjamin Netanijahu i nakon konsultacija sa Ministarstvom pravde, vojskom i nacionalnim savetom bezbednosti.

Postupci na sudu mogu da potraju godinama, ali neposredni cilj Izraela bi bio da spreči sud da izda privremenu naredbu za zaustavljanje vojne operacije u Gazi.

U podnesku za pokretanje postupka protiv Izraela prošle nedelje, JAR je navela da su akcije Izraela u Gazi "genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovedu do uništenja značajnog dela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".

Inače, izraelski vojnici ubili su pet naoružanih palestinskih militanata u razmeni vatre na Zapadnoj obali, saopštila je izraelska vojska (IDF), prenosi Rojters.

Vojnici su, kako se navodi u saopštenju IDF, u protivterorističkoj operaciji ubili četiri naoružana militanta koji su pucali na njih iz kuće u palestinskom selu Azun, dodajući da je tom prilikom ranjen i jedan izraelski vojnik.

Dodatno, u palestinskom gradiću Kalkiliji izraelski vojnici su tokom racije zaplene oružja, ubili palestinskog napadača koji je na njih otvorio vatru.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading