SVE OČI PLANETE UPRTE KA NEBU! Ništa više neće biti kao pre: Amerika šalje prvu ženu put Meseca, kosmonauti će imati posebnu misiju! (FOTO)

Autor:

Svet

31.12.2023

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka svemirska agencija NASA ambiciozno planira povratak na Mesec do kraja 2024. godine kroz seriju misija poznatih kao Artemis.

SVE OČI PLANETE UPRTE KA NEBU! Ništa više neće biti kao pre: Amerika šalje prvu ženu put Meseca, kosmonauti će imati posebnu misiju! (FOTO)

Foto: Shutterstock, SM / PA Images / Profimedia

Ovaj poduhvat, koji ima za cilj postavljanje temelja za buduće istraživačke aktivnosti, predstavlja značajan korak napred u istraživanju svemira.

Misije Artemis, kako najavljuje NASA, donose nekoliko revolucionarnih trenutaka, uključujući sletanje prve žene i prvog Afroamerikanca na Mesec. Koristeći inovativne tehnologije, planiraju istražiti veću površinu Meseca nego ikada ranije, u saradnji s komercijalnim i međunarodnim partnerima, uz nameru da uspostave dugoročno prisustvo na našem prirodnom satelitu.

Četiri odabrana astronauta će predstavljati ključnu posadu u misijama Artemis. Kristina Koh, kako se navodi, ima potencijal da postane prva žena koja će koraknuti na Mesec, dok bi Viktor Glover mogao postati prvi Afroamerikanac koji će kročiti na površinu satelita. Ostala dva člana posade su Rid Vajzman i astronaut Kanadske svemirske agencije, Jeremy Hansen.

Nasa trenutno radi na izgradnji monumentalne rakete Artemis 2 Mesec, čije se lansiranje očekuje krajem 2024. godine. Ova misija, koja će trajati osam dana, neće direktno sleteti na Mesec, već će astronauti obaviti probnu rutu kao pripremu za Artemis 3, zakazanu za 2025. godinu.

Foto: Blue Origin / Ferrari / Profimedia

 

Cilj misije Artemis 3 je istraživanje tamne strane Meseca, nikada do sada okrenute prema Zemlji. Ova misija podrazumeva sletanje posade, uključujući prvu ženu i Afroamerikanca na površinu Meseca.

Iako se navodi da je NASA na pravom putu s planovima za 2024. godinu, važno je napomenuti da datumi lansiranja nisu konačno utvrđeni, s obzirom na moguće promene izazvane različitim faktorima koji mogu pomeriti početak misije čak i za nekoliko meseci. Sve oči sveta su uprte ka nebu dok se NASA sprema za još jedan epski korak u istraživanju kosmosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading