OVO JE NAJVEĆE GROBLJE NA SVETU: U njemu ima više tela nego što mnoge evropske zemlje imaju stanovnika - VELEGRAD MRTVIH (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

26.11.2023

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vadi al-Salam na arapskom doslovno znači "dolina mira".

OVO JE NAJVEĆE GROBLJE NA SVETU: U njemu ima više tela nego što mnoge evropske zemlje imaju stanovnika - VELEGRAD MRTVIH (FOTO, VIDEO)

Foto: shutterstock

Najveće groblje na svetu

Preko šest miliona pokojnika pokopano je na najvećem groblju na svetu - groblju Vadi al-Salam u svetom gradu Nadžafu u Iraku. Na tom mestu se nalaze posmrtni ostaci proroka, aristokrata i naučnika.

Kako piše britanski "San", gledano iz vazduha, Vadi al-Salam podseća na grad jer su grobnice nagurane jedna na drugu. Uz to, groblje se proteže na šest kvadratnih kilometara. Groblje zauzima 13 posto površine grada Nadžafa. Na njemu ima više tela nego što stanovnika imaju Norveška, Finska, Danska i Hrvatska.

Vadi al-Salam na arapskom doslovno znači "dolina mira".

Broj pokojnika danas veći nego pre 40 godina

Radnik tamošnjeg pogrebnog poduzeća rekao je da danas pokopa više osoba nego što ih je njegov otac to radio za vreme Iransko-iračkog rata (1980 - 1988). Danas je, kaže, puniji nego što je to bio nakon što su Amerikanci došli u njegovu zemlju.

Broj pokojnika koji su u njemu pokopani stalno raste jer se u Iraku već decenijama odvijaju razni sukobi. Na vrhuncu Iračkog rata koji se odvijao od 2003. do 2011, na Vadiju al-Salamu dnevno se pokapalo po 250 osoba.

Uz to, groblje je zbog činjenice da je sazdano od mauzoleja i podzemnih katakombi pobunjenicima poslužilo i kao privremeno sklonište.

Kako bi se odgovorilo na potražnju za grobnim mjestima, pojedine se grobnice dodatno produbljuju. Posetioci onima koji su pokopani na većim dubinama počast mogu odati uz pomoć velikih merdevina. Ima grobnica u koje može stati i po 50 pokojnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading