HOLANDSKI TRAMP PRAVI NOVU VLADU! OBOŽAVA ORBANA, PUTIN MU UZOR: Desnica pobedila u jednoj od najvažnijih članica EU

Autor:

Svet

23.11.2023

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavno obećanje Gerta Vildersa biračima suzbijanje talasa migranata.

HOLANDSKI TRAMP PRAVI NOVU VLADU! OBOŽAVA ORBANA, PUTIN MU UZOR: Desnica pobedila u jednoj od najvažnijih članica EU

Foto: Tanjug/AP

Gert Vilders, saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana, protivnik nekontrolisanog priliva migranata i zagovornik sporazuma i pomirenja Zapada i Rusije, na putu je mogao da postane premijer Holandije, jedne od najvažnijih članica EU. Njegova Partija slobode na izborima je osvojila 37 mandata u parlamentu, a Rojters i druge svetske agencije procenjuju da Vilders ima dobre šanse da oformi i predvodi koalicionu vladu.

VREĐAO ISLAM

Partija slobode ima više od 10 poslaničkih mesta ispred svog najbližeg rivala, koalicije laburista, zelenih i levice koju predvodi Frans Timermans, pa će Vildersu biti poveren mandat da pokuša da sastavi vladu. Vilders je 25 godina u holandskoj politici, ali dosad nije obavljao državne funkcije. Sada se sve menja jer je njegov program dobio veliko poverenje glasača.

- Moraćemo da pronađemo načine da opravdamo nade naših birača i vratimo Holanđane na mesto broj jedan. Holandija će biti vraćena Holanđanima, a cunami azila i migracija biće obuzdan - rekao je Vilders.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Vildersa zovu i holandskim Trampom. Vilem Post iz holandskog instituta Clingendael rekao je da je Vilders bio najbolji u kampanji i da je duhovit, zbog čega podseća na bivšeg predsednika SAD. Vilders je bio osuđen zbog diskriminacije Marokanaca na predizbornom skupu 2014. Tada je Vilders upitao masu da li žele više ili manje Marokanaca. Pristalice su skandirale "manje", a on je odgovorio: "Mi ćemo to da sredimo." Kada je vrhovni sud 2021. potvrdio presudu, Vilders je rekao da je bio žrtva lova na veštice.

Vildersovi zapaljivi stavovi o islamu doneli su mu pretnje smrću, pa je godinama živeo pod jakom policijskom zaštitom. On je proroka Muhameda nazvao pedofilom, a islam fašističkom ideologijom i zaostalom religijom, te rekao da želi da zabrani džamije i Kuran u Holandiji. Njegovi komentari su dovodili do ponekad nasilnih protesta u Pakistanu, Indoneziji i Egiptu.

Vilders je više puta naglasio da Holandija treba da prestane da snabdeva oružjem Ukrajinu i protivio se sankcijama protiv Rusije. Prema njegovim rečima, Zapad je napravio veliku grešku zato što nije isključio mogućnost članstva Ukrajine u NATO, što je i Putinov stav.

Poziva na izlazak iz Evropske unije

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Vildersov program uključuje poziv na referendum o izlasku Holandije iz EU, po ugledu na Veliku Britaniju. On poziva Holandiju da ponovo preuzme kontrolu nad svojim granicama, značajno smanji uplate sindikatima i blokira ulazak novih članova.
Međutim, Vilders je retoriku protiv EU ublažio tokom predizborne kampanje pošto koaliciju može da formira samo s proevropskim strankama.

PRIJATELJ RUSIJE

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Od Rusije ne treba praviti neprijatelja, a Vladimira Putina vidim kao saveznika u borbi protiv terorizma i masovne imigracije iz Afrike - rekao je Vilders.

Možda je baš njega imao u vidu Vladimir Putin kada je rekao da u Evropi ima sve više prijatelja. Vilders to nije potvrdio, ali ne krije da je obožavalac mađarskog premijera Viktora Orbana, koji mu je prvi čestitao na uspehu na izborima.

- Vetrovi promene su tu - poručio je Orban na Tviteru i podelio istoimenu pesmu Skorpionsa.

Gaji mačke i čita stripove o Paji Patku

Vilders je prepoznatljiv po razbarušenoj kosi, koja je najčešće ofarbana u plavo, ali se malo zna o njegovom privatnom životu, osim da mu je supruga rođena u Mađarskoj i da ima dve mačke kojima je otvorio naloge na Instagramu i Tviteru.
U dečjem TV programu Vilders je prošle nedelje rekao da uživa u igri "Mario Kart" na plejstejšnu i čitanju stripova o Paji Patku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading