BRISEL JE DOBIO JOŠ JEDAN VELIKI PROBLEM: Vilders ne želi da od Moskve pravi neprijatelja, hvalio Putina i vidi ga KAO SAVEZNIKA! Već najavio posetu Rusiji!

Autor:

Svet

23.11.2023

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Geert Wilders, lider krajnje desničarske Partije za slobodu (PVV) u Holandiji, ima složene stavove o Rusiji.

BRISEL JE DOBIO JOŠ JEDAN VELIKI PROBLEM: Vilders ne želi da od Moskve pravi neprijatelja, hvalio Putina i vidi ga KAO SAVEZNIKA! Već najavio posetu Rusiji!

Foto: Tanjug/AP

On se protivi onome što naziva “histeričnom rusofobijom” i smatra da "Rusija nije neprijatelj, i ne bi trebalo da se od nje pravi neprijatelj". Vilders vidi predsednika Rusije Vladimira Putina kao saveznika u borbi protiv terorizma i masovne imigracije iz Afrike.

Wilders je izjavio da želi da poseti Rusiju kako bi pokazao da "ne svi u Holandiji imaju averziju prema Rusima". On smatra da Holandija može mnogo da nauči od Rusije kada je reč o patriotizmu.

Međutim, Wilders je takođe izrazio razumevanje za osjećaj Rusije da je okružena napredujućim NATO-om. “Ja sam veliki obožavatelj NATO-a i Amerikanaca, ali ovde Rusija ima pravo”, rekao je Wilders.

U kontekstu nedavnih napada Rusije na Ukrajinu, Wilders je izjavio da je Zapad "napravio veliku grešku ne isključujući članstvo Ukrajine u NATO-u". Iako je osudio invaziju Rusije na Ukrajinu, on je bio protiv vojne pomoći Ukrajini i sankcija protiv Rusije.

Što se tiče njegovog političkog uspeha, Wildersova Partija za slobodu je nedavno ostvarila značajan uspeh na izborima u Holandiji. Prema preliminarnim rezultatima, Wildersova partija je osvojila mnogo više mesta nego što se očekivalo tokom kampanje. Njegov izborni program uključuje pozive na referendum o izlasku Holandije iz Evropske unije, potpuni prekid prihvatanja tražilaca azila i odbijanje migranata na holandskim granicama.

Reakcije na stavove Geerta Wildersa o Rusiji su različite. Koalicijske stranke VVD i D66 pozvale su zapadne zemlje da odmah uvedu stroge sankcije protiv Rusije nakon njenog masovnog napada na Ukrajinu. Međutim, Wilders, lider krajnje desničarske Partije za slobodu (PVV), smatra da je Zapad "napravio veliku grešku ne isključujući članstvo Ukrajine u NATO-u".

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading