EU I NATO SE SPREMAJU ZA SUKOB SA RUSIJOM!? Evo koje zemlje će prve KRENUTI, stravično upozorenje zemlje članice alijanse!

Autor:

Svet

23.11.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prag i ostale članice NATO-a, uključujući i Češku, smatraju Rusiju za najveću pretnju u Evropi. Stoga, Evropske vojske se pripremaju za mogući sukob "visokog inteziteta" sa Rusijom, koju vide kao glavnu pretnju za kontinent.

EU I NATO SE SPREMAJU ZA SUKOB SA RUSIJOM!? Evo koje zemlje će prve KRENUTI, stravično upozorenje zemlje članice alijanse!

Foto: Printskrin/youtube

Ovu izjavu dao je predsednik Češkog vojnog komiteta, Petar Pavel, u razgovoru sa predsednicima Višegradske četvorke (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska). Pavel je istakao da ne samo Češka, već i sve druge zemlje članice NATO-a, smatraju Rusiju za najveću pretnju u Evropi i da stoga moraju da se pripreme za eventualni sukob. Njegove izjave su u suprotnosti sa nedavnim izjavama generalnog sekretara Alijanse, Jensa Stoltenberga, koji je rekao da NATO ne vidi nikakvu neposrednu vojnu pretnju iz Rusije upućenu članicama saveza.

Međutim, Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je više puta istaklo da je Moskva spremna za dijalog sa NATO-om, ali pod uslovom da to bude na ravnopravnoj osnovi. Takođe, ruski zvaničnici su istakli da Zapad mora da napusti politiku militarizacije kontinenta, koja se sprovodi u neviđenim razmerama. Predsednik Vladimir Putin je ranije istakao da Rusija nije u sukobu sa Evropom i da nije prestala, niti namerava da prekine saradnju sa njima. On je naglasio da je važno da evropsko društvo shvati šta se zapravo dešava i da se ne dopusti da politički lideri podstiču nepotrebne tenzije i podgrejavaju neprijateljstva.

U svetlu ovih izjava, jasno je da postoji veliko neslaganje između NATO-a i Rusije u pogledu bezbednosne situacije u Evropi. Dok jedna strana vidi drugu kao najveću pretnju, druga to poriče i poziva na dijalog. U svakom slučaju, ove izjave ukazuju na potrebu za daljim razgovorima i saradnjom između dve strane, kako bi se izbegao eventualni sukob.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading