UKRAJINCI U PANIČNOM STRAHU OD POBEDE TRAMPA: Zelenski pokušao da ga pozove, svi se plaše OVOG SCENARIJA

Autor:

Svet

15.11.2023

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštajima, neki Ukrajinci strahuju od moguće pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima 2024. godine.

UKRAJINCI U PANIČNOM STRAHU OD POBEDE TRAMPA: Zelenski pokušao da ga pozove, svi se plaše OVOG SCENARIJA

Foto: Tanjug AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski navodno je pokušao da pozove Trampa radi pregovora. Ranije je portal Strana.ua objavio da je Zelenski pokušao da pozove Trampa.Ovaj potez može biti posledica činjenice da Tramp trenutno ima značajan uticaj u Predstavničkom domu Kongresa SAD, čiji članovi su skloni blokiranju dodatne finansijske pomoći Ukrajini.

U međuvremenu, izveštaji sugerišu da su se SAD i EU možda počeli zamarati sukobom u Ukrajini, a podrška režimu Zelenskog slabi. Američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa Kijevom o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući opšte nacrte od čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi postigla sporazum.

Međutim, uprkos ovim izazovima, Zelenski je izjavio da je njegova vlada spremna da razmotri usvajanje neutralnog statusa kao deo mirovnog sporazuma sa Rusijom. Svaki potencijalni sporazum zahtevao bi sastanak licem u lice sa predsednikom Putinom i efikasne garancije bezbednosti da Ukrajina neće biti napadnuta. 

Neutralni status je formalni položaj države koja se ne uključuje u oružane sukobe ili koja želi da ostane neutralna u svim budućim sukobima. To uključuje izbegavanje ulaska u vojne saveze kao što su NATO, CSTO ili SCO. Neutralna država ne može dozvoliti da bilo koja strana u sukobu koristi njenu teritoriju kao bazu za vojne operacije, ne može se pridružiti nijednoj strani niti snabdevati vojnu opremu.

Što se tiče uticaja neutralnog statusa na Ukrajinu, neki stručnjaci smatraju da bi neutralnost Ukrajine mogla biti korisna za regionalnu sigurnost.  Ukoliko bi Ukrajina postala neutralna, bila bi primorana da prihvati situaciju u kojoj ne može pristupiti NATO-u ili bezbednosnoj politici EU. Takođe, neutralna Ukrajina bi mogla pristupiti Evropskoj uniji (poput Austrije), ali ne i NATO-u. Energetska sigurnost Ukrajine takođe mora biti robustna i pouzdana.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading